Ένα αντιδραστικό μωρό που δεν ηρεμεί εύκολα, είναι λογικό να μας προβληματίζει καθώς, πέραν της μεγαλύτερης προσπάθειάς μας να ανταποκριθούμε, αυτά τα… δύσκολα μωρά τείνουν επίσης να εμφανίζουν προβλήματα σίτισης ή/και ύπνου.
Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 10% των βρεφών ανήκουν στην κατηγορία «δύσκολα μωρά». Μια δύσκολη ιδιοσυγκρασία χαρακτηρίζεται συνήθως από ζητήματα αυτορρύθμισης. Μακροπρόθεσμα, έχει συνδεθεί με συναισθηματικά προβλήματα και θέματα συμπεριφοράς. Παράλληλα όμως, περιλαμβάνει θετικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. κοινωνικότητα, ενδιαφέρον και επιμονή, προθυμία και εξωστρέφεια.
Διαβάστε επίσης: Είναι αυτή η πιο δύσκολη ηλικία για τα παιδιά;
Πώς ένα «δύσκολο» μωρό επηρεάζει τους γονείς
Ένα βρέφος με… προκλητικό ταμπεραμέντο επηρεάζει άμεσα την αυτοπεποίθηση των γονιών, ανατρέποντας τις προσδοκίες τους ως προς την ανατροφή των παιδιών και αυξάνοντας τα επίπεδα του άγχους τους, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Είναι λογικό ένας γονιός που αισθάνεται πως προσπαθεί πιο σκληρά αλλά πως δεν κάνει με το παιδί του, «καλή δουλειά», να επιβαρύνεται.
Ωστόσο, οι γονείς που αντιλαμβάνονται τα πράγματα αρνητικά, τείνουν να βλέπουν μια πιο αρνητική συμπεριφορά από πλευράς του παιδιού τους. Αν όμως αναγνωρίσουμε και τα θετικά μιας τέτοιας ιδιοσυγκρασίας, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο όμορφο περιβάλλον για όλη την οικογένεια. Οι ερευνητές άλλωστε τονίζουν ότι τα παιδιά με έντονο ταμπεραμέντο ανταποκρίνονται και πιο έντονα τόσο σε αρνητικά όσο και σε θετικά γονεϊκά περιβάλλοντα, πράγμα που σημαίνει ότι τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα σε αρνητικά περιβάλλοντα, αλλά τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα σε σύγκριση με τα πιο ήσυχα παιδιά σε θετικά.
Ναι, υπάρχουν έξτρα προκλήσεις. Αλλά υπάρχουν και τα δυνατά σημεία. Είναι σημαντικό τελικά ως γονείς το πού θα εστιάσουμε.
Παιδιά σε εγρήγορση: Αυτά τα εξαιρετικά ευαίσθητα και έξυπνα πλάσματα…
Μελέτη σε γονείς χαρισματικών μαθητών σχολικής ηλικίας, έδειξε πως αυτά τα παιδιά ως βρέφη αντιμετώπιζαν ακραίες δυσκολίες στον ύπνο και τη συναισθηματική ρύθμιση. Οι γονείς ανέφεραν επίσης ότι το παιδί τους είχε πρώιμα και έντονα επίπεδα εγρήγορσης και κινητικής δραστηριότητας.
Άλλη μεγάλη έρευνα που περιελάμβανε 856 γονείς παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών, αποκάλυψε ότι μια «δύσκολη» ιδιοσυγκρασία προέβλεπε υψηλότερα επίπεδα οξυδέρκειας και συναισθηματικής ευαισθησίας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προέβλεψε επίσης υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης, τελειομανίας και μεγαλύτερο αίσθημα δικαίου.
Τα «δύσκολα» παιδιά μπορεί στιγμές στιγμές να νιώθουμε πως μας εξαντλούν. Άλλες πάλι, μπορεί να αισθανόμαστε ενοχές πως κάτι δεν κάνουμε σωστά. Ένα μωρό όμως που μας δυσκολεύει, είναι πιθανότατα ένα πολύ ευαίσθητο και χαρισματικό πλάσμα που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα συμπονετικό, δημιουργικό και ευσυνείδητο παιδί.