Έχουν τα παιδιά σας αρκετή επιμονή; Κι όμως, αυτός είναι πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης για τη μελλοντική επιτυχία κι από τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Αυτή η ιδιότητα είναι μέρος των αυξανόμενων δεξιοτήτων αυτορρύθμισης ενός παιδιού, οι οποίες εμφανίζονται μεταξύ 3 και 7 ετών (και συνεχίζουν να αναπτύσσονται για πολλά ακόμη χρόνια).

Τα παιδιά που έχουν επιμονή πετυχαίνουν στη ζωή επειδή δεν τα παρατάνε μπροστά στις αναποδιές. Πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν, οπότε παραμένουν προσηλωμένα στην σκληρή δουλειά για να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινούν, παρά τα όποια εμπόδια προκύπτουν.

Βοηθήστε τα παιδιά να ξεπεράσουν τα εμπόδια

Όταν τα παιδιά τα παρατάνε, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να δουν τον τρόπο να ανταποκριθούν σε μια πρόκληση. Αναγνωρίστε την απογοήτευσή τους και πείτε τους ότι είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Δοκιμάστε να κάνετε μια άσκηση αναπνοής ή ένα διάλειμμα.

Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουν στην εργασία, δείτε αν μπορείτε να τα βοηθήσετε να εντοπίσουν αυτό που τους αποθαρρύνει. Για παράδειγμα πείτε: «Φαίνεται ότι μπερδεύεις τα σύμβολα της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού». Μόλις ξεκαθαρίσει το ζήτημα, εστιάστε στην επίλυση του προβλήματος.

Απελευθερώστε τα από την πίεση της τελειότητας

Η αρνητική αυτοκριτική τύπου “δεν μπορώ να το κάνω” ή “δεν είμαι αρκετά έξυπνος” εκτροχιάζει την προσπάθεια.

Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει μια σύντομη, θετική δήλωση που θα επαναλαμβάνει στον εαυτό του όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, π.χ.: «Δεν χρειάζεται να τα κάνω όλα τέλεια. Θα γίνομαι όλο και καλύτερος αν συνεχίσω να προσπαθώ».

Μην κάνετε πράγματα για τα παιδιά σας που μπορούν να κάνουν μόνα τους

Κάθε φορά που διορθώνετε τα λάθη του παιδιού σας ή παρεμβαίνετε, μαθαίνει όλο και περισσότερο να εξαρτάται από εσάς. Έτσι, χάνετε η ευκαιρία να αναπτύξουν την αρετή της επιμονής.

Μόλις ξέρετε ότι το παιδί σας μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία μόνο του, κάντε ένα βήμα πίσω. Έτσι ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή του.

Μερικές φορές τα πολύ επίμονα παιδιά θα φτάσουν σε ένα σημείο όπου δοκιμάζουν την ίδια (αποτυχημένη) στρατηγική ξανά και ξανά, επειδή δεν είναι σίγουρα τι άλλο να κάνουν. Ελέγξτε αν το παιδί σας θέλει βοήθεια και ενημερώστε το ότι δεν πειράζει να σας την ζητήσει: «Βλέπω ότι έχεις δοκιμάσει αρκετές φορές να βάλεις το μεγάλο τουβλάκι στην κορυφή του πύργου σου και πέφτει συνέχεια. Θα ήθελες βοήθεια για να βρεις τη λύση σε αυτό το πρόβλημα;».

Να θυμάστε ότι τα παιδιά επιμένουν περισσότερο στις δραστηριότητες που τους αρέσουν και που τους ενδιαφέρουν. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν το παιχνίδι και τα χόμπι τους. Μπορεί να προσφέρετε πρόσθετα στηρίγματα ή υλικά για να επεκτείνετε το ενδιαφέρον τους, αλλά αφήστε τα να πρωτοστατήσουν.