Φανταστείτε ότι το παιδί σας είναι στεναχωρημένο επειδή ο φίλος του δεν έπαιξε μαζί του στο διάλειμμα ή είναι θυμωμένο επειδή το αδελφάκι του πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι τούρτα. Ενστικτωδώς, μπορεί να επέμβετε για να προσπαθήσετε να «διορθώσετε» την κατάσταση. Υπάρχουν γονείς που θέλουν να βλέπουν το παιδί τους αναστατωμένο; Ωστόσο, παρότι έχετε καλές προθέσεις, μπορεί να γίνετε «managers» των συναισθημάτων των παιδιών σας.
Αν θέλετε τα παιδιά σας να ενισχύσουν την ψυχική τους δύναμη δεν πρέπει να τα προστατεύετε από κάθε πρόκληση, αλλά να τα μάθετε πώς να τις διαχειρίζονται μόνα τους! Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε ανθεκτικότητα είναι να επιτρέψετε στα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους.
Όταν όμως οι γονείς αναλαμβάνουν την ευθύνη να διαχειριστούν τα συναισθήματα του παιδιού τους, στερούν ακούσια από τα παιδιά τους την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συναισθηματικής αυτορρύθμισης.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Therapy and Research, τα παιδιά που δεν μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους είναι πιο πιθανό να παλεύουν με άγχος, παρορμητικότητα, ακόμη και με κοινωνικές δυσκολίες.
Γονείς – coaches: Βοηθάμε τα παιδιά να κάνουν «εξάσκηση» στα άβολα συναισθήματα
Τα συναισθήματα είναι σήματα που είναι σημαντικά για την επιβίωσή μας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας.
Τα παιδιά συχνά «υποδύονται» τα συναισθήματά τους, αντί να μιλούν για το πώς αισθάνονται. Ο ρόλος σας είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να ονομάσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους όπως η θλίψη, ο φόβος και ο θυμός.
Όταν διδάσκουμε στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι υγιή, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, νιώθουν πιο άνετα να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και βλέπουν τα συναισθήματα ως σύντομες εμπειρίες που περνούν.
Για να μπορεί να διαχειριστεί το παιδί τα συναισθήματά του, είναι σημαντικό ορίσετε μαζί το κάθε συναίσθημα. Μιλήστε στο παιδί για αυτά, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες του και περιγράψτε τα με λεπτομέρεια. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και παραδείγματα από τους φανταστικούς χαρακτήρες ενός βιβλίου ή μιας σειράς που παρακολουθεί.
Δοκιμάστε να ρωτήσετε το παιδί πως πιστεύει ότι νιώθει ένας συγκεκριμένος ήρωας όταν η πλοκή της ιστορίας αλλάζει.
Έτσι, όχι μόνο μαθαίνει να ορίζει τα συναισθήματα αλλά και να μπαίνει στην θέση των άλλων, αναπτύσσοντας από νωρίς την συναισθηματική του νοημοσύνη.
Η ευαισθησία είναι δύναμη
Το να είναι κανείς συναισθηματικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αδύναμος ή ότι η ευαισθησία του είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει. Θα ήταν καλό λοιπόν, να βοηθήσετε το παιδί να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς αισθάνεται.
Η συναισθηματική συνειδητοποίηση μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά ψυχολογικά, ακόμα και στις περιπτώσεις που τα συναισθήματά τους είναι έντονα.
Άλλο συναισθήματα, άλλο συμπεριφορά
Μην παραλείψετε να εξηγήσετε στο παιδί πώς μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με ένα κοινωνικά αποδεκτό και κατάλληλο στην περίσταση τρόπο.
Αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά για να πετύχει πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά και να εκφράζει όλα όσα αισθάνεται με υγιείς τρόπους. Έτσι, μαθαίνει από μικρό να πειθαρχεί την συμπεριφορά του χωρίς να καταπιέζει τα συναισθήματά του.