Από τον ήχο του τσαλακωμένου χαρτιού όταν μικροί και μεγάλοι ξετυλίγουν τα δώρα τους μέχρι τη μυρωδιά της κανέλας από τα φρεσκοψημένα μελομακάρονα, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος χαράς, θαλπωρής και νοσταλγίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που για πολλά παιδιά αυτή η γιορτή είναι η αγαπημένη τους.
Όσο για τους γονείς, παρασύρονται κι εκείνοι από το μαγικό πνεύμα των ημερών, ακόμα κι αν οι πολυπόθητες διακοπές των Χριστουγέννων συνοδεύονται συνήθως από θόρυβο και ίσως λιγότερη ξεκούραση απ’ ό,τι ενδεχομένως θα περίμεναν.
Διαβάστε επίσης: Social media: «Φίλος» ή απειλή;
Ωστόσο, συχνά, το κλίμα των γιορτών οδηγεί σε υπερβολές.
Καθώς κάθε παιδί θέλει να δει δώρα κάτω από το δέντρο, οι γονείς, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν στο μέγιστο την επιθυμία του, προχωρούν σε περιττές αγορές που μάλλον δεν ωφελούν κανέναν.
Αλήθεια, πόσα δώρα «πρέπει» τελικά να πάρει ένα παιδί;
Πόσα δώρα είναι αρκετά για τα Χριστούγεννα;
Τα δώρα του παιδιού εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες, όπως το μέγεθος της οικογένειας και ο προϋπολογισμός του κάθε σπιτιού.
Γενικά, είναι σημαντικό οι γονείς να λειτουργούν ρεαλιστικά, με βάση τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλά και τη δική τους κρίση.
Η ποιότητα είναι πάντα καλύτερη από την ποσότητα και το μέτρο είναι το κλειδί.
Το παιδί δεν χρειάζεται είκοσι δώρα τα Χριστούγεννα για να είναι ευτυχισμένο.
Ακόμα και ένα μόνο, προσεκτικά επιλεγμένο, μπορεί να είναι αρκετό για εκείνο.
Πολλοί γονείς ακολουθούν το χρυσό κανόνα των «τριών δώρων»: κάτι που το παιδί επιθυμεί και έχει ζητήσει, κάτι που χρειάζεται και ένα τρίτο δώρο που πιστεύουν ότι θα του προσφέρει μια δημιουργική απασχόληση, όπως ένα βιβλίο ή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Το δώρο της εμπειρίας είναι επίσης μια δημοφιλής εναλλακτική, με πολλές οικογένειες να επιλέγουν πλέον να πηγαίνουν με τα παιδιά τους σε παραστάσεις, συναυλίες ή ένα ταξίδι την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τι να κάνετε εσείς φέτος; Αναρωτηθείτε τι είναι εφικτό και τι σας ταιριάζει.
Ξεκαθαρίστε τα όρια και κάντε το δικό σας πλάνο.
Έχοντας κατά νου τι διατίθεστε να ξοδέψετε καθώς και την ηλικία όπως και τις προτιμήσεις των παιδιών σας, οι επιλογές θα περιοριστούν έτσι κι αλλιώς και πιθανότατα θα προχωρήσετε στις σωστές.
Στο μεταξύ, θυμηθείτε πως το αληθινό νόημα των γιορτών είναι η προσφορά κυρίως σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και το ότι οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας τους προσφέρουν από μόνες τους χαμόγελα και δημιουργούν αναμνήσεις ζωής.
Αν και μπορεί να ακουστεί τετριμμένο, αξίζει να αναφερθεί πως η ευτυχία δεν αγοράζεται και τα υλικά αγαθά δεν είναι εκείνα που τελικά γεμίζουν τις παιδικές ψυχές, αλλά η ενεργή παρουσία μας, η αγκαλιά μας και η αγάπη.