Η αϋπνία και γενικότερα οι δυσκολίες στον ύπνο σε οποιοδήποτε μήνα της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς πολλές μέλλουσες μητέρες αντιμετωπίζουν αϋπνία συχνότερα από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Που οφείλεται η αϋπνία;

Ένας πολύπλοκος συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο, όπως:

  • Ορμονικές αλλαγές.
  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
  • Αίσθημα καούρας ή δυσπεψίας.
  • Κράμπες στα πόδια.

Προτεινόμενες φυσικές στρατηγικές αντιμετώπισης

Η αϋπνία μπορεί να «ρίξει» την διάθεσή σας αλλά και να σας προκαλέσει έντονη ευερεθιστότητα το επόμενο πρωί. Για να την αντιμετωπίσετε φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε:

Σηκωθείτε

Αν περάσετε παραπάνω από είκοσι με τριάντα λεπτά στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι σας μάταια, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να σηκωθείτε. Προσπαθήστε να κάνετε οτιδήποτε σας χαλαρώνει, από την ανάγνωση ενός βιβλίου μέχρι την ακρόαση απαλής μουσικής για να ηρεμήσετε και να αποκοιμηθείτε.

Μην μετράτε τις ώρες

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περίπου οκτώ ώρες ύπνου, ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες ή και λιγότερες για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν την χαμένη τους ενέργεια. Οπότε, αντί να στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών ύπνου αναρωτηθείτε πώς αισθάνεστε τις ώρες που κοιμάστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν διαπιστώσετε ότι πράγματι ξεκουράζεστε, απλά δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, διατηρήστε τις ώρες που κοιμάστε ως έχουν. Αν πάλι όχι, δοκιμάστε να τις αυξήσετε, κλείνοντας το ξυπνητήρι το πρωί.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας

Εάν έχετε επίμονες ανησυχίες που σας κρατούν ξάγρυπνες τη νύχτα, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να μιλήσετε για αυτές στο σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή κάποιο αξιόπιστο άτομο που νιώθετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε. Καθώς τις μοιράζεστε, προσπαθήστε να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τα οποία μπορεί να σας προσφέρουν μια πιο αισιόδοξη και ψύχραιμη ματιά.

Αποφύγετε την σοκολάτα και τον καφέ

Θα ήταν καλό να αποφύγετε τόσο την σοκολάτα όσο και τον καφέ ειδικά αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, μιας και μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνη.

Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που κοιμάστε και ξυπνάτε κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Προσέξτε τη θερμοκρασία

Είναι σημαντικό να προσέχετε τη θερμοκρασία του δωματίου και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε στρώμα και μαξιλάρια που παρέχουν σταθερή υποστήριξη χωρίς να αισθάνεστε βαριά ή άβολα.

Μην πίνετε πολλά υγρά πριν τον ύπνο

Ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένη, αποφύγετε την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών πριν τον ύπνο, ώστε να μη σας ξυπνάει η ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση…

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείτε τις πολύ τακτικές αφυπνίσεις που επηρεάζουν τη ζωή σας σε ποικίλα επίπεδα, από τη συγκέντρωση και την απόδοση μέχρι τη μνήμη και τη διάθεσή σας.