Δεν είναι ανάγκη για σοβαρές και μεγάλες συζητήσεις για να μάθουν τα παιδιά την καλοσύνη. Αρκεί να βλέπουν καθημερινά έστω και μια μικρή πράξη καλοσύνης. Για να την εμφυσήσετε λοιπόν στο παιδί σας, δοκιμάστε να ενσωματώσετε ορισμένες από τις ακόλουθες πρακτικές στις καθημερινές σας συνήθειες.
Διαβάστε επίσης: Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν;
Εάν δεν έχεις να πεις κάτι καλό…
Μάθετε στο παιδί σας το εξής ρητό: «Εάν δεν έχεις να πεις κάτι καλό, είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα». Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις, κάθε παιδί μπορεί να κατανοήσει το νόημα της καλοσύνης και την μάθει πιο εύκολα.
Ευγένεια, χαμόγελο και καλοσύνη
Άλλη μια καλή ιδέα θα ήταν να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν την συνήθεια να είναι φιλικά και ευγενικά με τους γύρω τους.
Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βλέπουν εσάς να λέτε ένα κομπλιμέντο στην φίλη σας για την σκληρή της δουλειά ή ακόμα και να εύχεστε καλή συνέχεια σε αυτόν που σας εξυπηρέτησε στο σούπερ μάρκετ.
Μην τα κακομαθαίνετε
Τα ευγενικά παιδιά γεμάτα καλοσύνη είναι παιδιά που αγαπούν την φιλανθρωπία και καταλαβαίνουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν μπορούν να αγοράσουν όλα τα παιχνίδια. Εάν θέλετε να τους εμφυσήσετε την καλοσύνη, ξεκινήστε με το να είναι υπομονετικά και ευγνώμονα για όλα όσα απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.
Δείξτε καλοσύνη
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει σημασία εάν δεν δείχνετε καλοσύνη και ευγένεια στα παιδιά σας καθημερινά. Ειδικά, αν αισθάνεστε απογοητευμένοι μαζί τους, προσπαθήστε να τους μιλάτε πάντα με ευγενικό και ήπιο τόνο.
Η πειθαρχία δεν είναι ανάγκη να είναι σκληρή. Νουθετήστε τα παιδιά με αγάπη και δείτε τα να εξελίσσονται σε ισορροπημένους και ευγενικούς ενήλικες, που αποτελούν την όμορφη νότα στην ημέρα των άλλων.