Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο;

Ο χαρακτήρας του παιδιού παίζει ρόλο στον ύπνο και χρειάζεται υπομονή και πρακτικές εξάσκησης, ειδικά αν έχουμε αντιδραστικά παιδιά.
χαρακτήρας
21 Δεκεμβρίου 2024 | 07:28

Ο χαρακτήρας φαίνεται να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στον ύπνο των παιδιών. Ειδικά εκείνα που έχουν έντονο ταπεραμέντο, που σημαίνει ότι δύσκολα ηρεμούν και χαλαρώνουν, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα ύπνου και μαζί ταλαιπωρούν και τους γονείς.

Συνήθως, τα αντιδραστικά παιδιά εμφανίζουν ένταση και διάσπαση προσοχής, ενώ δύσκολα προσαρμόζονται σε μια ομαλή ρουτίνα ύπνου. Το κλάμα και το ξύπνημα μέσα στη νύχτα είναι συνήθεις ύποπτοι της έντονης ιδιοσυγκρασίας των παιδιών. Ωστόσο, κάθε συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα εμπειρίας. Η εγρήγορση και η ένταση ενός ατόμου, και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών, επηρεάζεται πολλές φορές από τους γονείς και το περιβάλλον του. Οπότε, αν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον γεμάτο ένταση, ενδεχομένως και το ίδιο να ταράζεται καθημερινά.

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίζουμε την αϋπνία στην εγκυμοσύνη

Ο «έντονος» χαρακτήρας

Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις ύπνου που βασίστηκαν σε στοιχεία από 58 μελέτες, μόνο πέντε αξιολόγησαν την ιδιοσυγκρασία συνολικά. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για το πώς τα πιο αντιδραστικά παιδιά βιώνουν τις παρεμβάσεις από τους γονείς τους τις ώρες που ξυπνούν μέσα στον ύπνο τους και κλαίνε κι αν αυτές είναι αποτελεσματικές. Αυτό που ξέρουμε με βάση τα ερευνητικά δεδομένα της ανασκόπησης, είναι ότι το να μην εμφανίζεται ο γονιός για να τα ανακουφίσει εκείνη τη στιγμή συνήθως δεν λειτουργεί.

Ο «ήσυχος» χαρακτήρας

Με βάση σχετική έρευνα, πολλές φορές το να μην εμφανιστεί ο γονιός ή να εμφανίζεται για λίγο όταν το παιδί κλαίει και ξυπνάει μέσα στον ύπνο του, δεν έχει αρνητικές παρενέργειες, εφόσον πρόκειται για ένα παιδί με πιο ήρεμη ιδιοσυγκρασία. Στη μοναδική μελέτη που μέτρησε το πόσο έκλαιγε ένα παιδί (France & Blampied, 2005), αναφέροντια πολύ διαφορετικές εμπειρίες παιδιών που είχαν άστατο ύπνο, ξυπνούσαν το βράδυ και έκλαιγαν. Κάποια από αυτά έκλαιγαν λιγότερο και άλλα περισσότερο και αυτό δεν σχετιζόταν απόλυτα με την παρουσία του γονιού, αλλά συνδεόταν με τον χαρακτήρα. Υπάρχει κενό στα συμπεράσματα, καθώς ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού, διαφέρει.

Συνέπειες για τους γονείς

Οι γονείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσαρμοστούν και να πειραματιστούν με σχετικές «προπονήσεις ύπνου» ή τακτικές που θα διαπιστώσουν ότι βοηθούν τα παιδιά τους. Μπορεί να χρειάζεται, απλώς, μεγαλύτερη προσπάθεια. Το κακό είναι πως αν είστε γονείς με δύσκολα και έντονα ιδιοσυγκρασιακά παιδιά, ενδεχομένως, κατηγορείτε τον εαυτό σας. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και παρατήρηση. Μόνο έτσι θα δείτε τι μπορεί να φταίει και επιβαρύνει παραπάνω τα παιδιά σας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα

Όποια κι αν είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού σας, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν γενικά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα:

Διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα

Μετρήστε αντίστροφα 10 ώρες από τη στιγμή που το παιδί πρέπει να σηκωθεί το πρωί. Αυτός είναι περίπου ο χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά για να επαναφορτιστούν, ανάλογα βέβαια με την ηλικία τους και τις συστάσεις των ειδικών

Αν και είναι ok τα παιδιά να ξαπλώνουν λίγο αργότερα τα Σαββατοκύριακα, προσέξτε η ώρα του ύπνου να μην διαφέρει πολύ από τη συνηθισμένη μέσα στην εβδομάδα.

Κλείνουμε τις οθόνες

Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Είναι καλύτερο οι οθόνες να είναι κλειστές δύο ώρες πριν πέσει το παιδί για ύπνο. Αν το παιδί είναι στην εφηβεία, προετοιμαστείτε για διαφωνίες και προσπαθήστε να παραμείνετε σταθεροί στις απόψεις σας, μιλώντας στο παιδί και βρίσκοντας μαζί του μια μέση λύση.

Δημιουργούμε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον

Ησυχάστε τα πράγματα στο σπίτι… Εάν παρακολουθείτε τηλεόραση το βράδυ, χαμηλώστε την ένταση και γενικά προσπαθήστε να μην κάνετε θόρυβο αφού το παιδί ξαπλώσει.

Ένα μηχάνημα λευκού θορύβου θα μπορούσε να βοηθήσει. Ομοίως, οι κουρτίνες συσκότισης μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τα παιδιά που τείνουν να ξυπνούν με το φως της αυγής ή που δεν μπορούν να αποκοιμηθούν αν δεν είναι τελείως σκοτάδι έξω.

Ύπνος: Ποιοι άλλοι παράγοντες τον επηρεάζουν;

Οι πολυάσχολοι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τα πάντα εγκαίρως έτσι ώστε να κοιμηθούν αρκετά. Μιλήστε με τον έφηβό σας για το καθημερινό του πρόγραμμα και αναζητήστε τρόπους για να τον βοηθήσετε να ολοκληρώνει τις εργασίες του κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζοντας ενδεχομένως τα βιντεοπαιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες που του τρώνε την ώρα.

Επιπλέον:

Περιορίστε τους υπνάκους

Για ένα μεγαλύτερο, κουρασμένο παιδί, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να φαίνεται μια καλή ιδέα, αλλά ενδέχεται να επηρεάσει τον νυχτερινό.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί ασκείται

Η γυμναστική είναι πολύ σημαντική για την υγεία του παιδιού και βοηθά και τον ύπνο. Αρκεί η άσκηση να μην γίνεται το βράδυ. Καθώς η μέρα φτάνει στο τέλος της καλό είναι να επιλέγετε οικογενειακώς πιο χαλαρωτικές ρουτίνες, όπως ένα ζεστό μπάνιο, η ανάγνωση ενός βιβλίου κλπ.

Μην αγνοείτε ποτέ ένα πρόβλημα που αφορά τον ύπνο. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ξυπνά τη νύχτα, μιλήστε με το γιατρό. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό εάν το παιδί ροχαλίζει ή έχει άλλα αναπνευστικά προβλήματα τη νύχτα. 

Πρόσφατα Άρθρα
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Η ηχορύπανση απειλεί τη μάθηση 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version