Μπορεί να τον έχετε δει στην ταινία που τον ενσαρκώνει ο Τζιμ Κάρεϊ ή στο παιδικό μαζί με τα μικρά σας – Ο Γκριντς ζει μοναχικά μέσα σε μια σπηλιά και κάθε χρόνο οι εορτασμοί του χαλάνε την ησυχία, γι’ αυτό αποφασίζει να «κλέψει» τα Χριστούγεννα!
Η αλήθεια είναι ότι στον κινηματογράφο οι γιορτές συχνά απεικονίζονται ως τέλειες στιγμές: οικογένειες ευτυχισμένες ενωμένες γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με αγαπημένα εποχιακά φαγητά σε ένα άψογο σκηνικό. Για πολλούς γονείς, η προσπάθεια να ανταποκριθούν σε τέτοιες μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή τους. Στην πραγματική ζωή, οι περισσότεροι φροντιστές προσπαθούν να ισορροπήσουν τη δουλειά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Γιατί οι γονείς γίνονται Γκριντς;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το στρες των γιορτών πλήττει τους μπαμπάδες σε ποσοστό 12% και τις μαμάδες σε ποσοστό 23% – δηλαδή διπλάσιο.
Οι γονείς που δήλωσαν στρεσαρισμένοι επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων τις ακόλουθες αιτίες:
- Τα πρόσθετα ψώνια και τις προετοιμασίες για τις γιορτές (31%).
- Τον αγώνα που δίνουν για να διατηρηθεί υγιής η οικογένειά τους (30%).
- Τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν τα πρόσθετα ψώνια και ταξίδια (29%)
- Τις διαπραγματεύσεις με τους συγγενείς τους για τις οικογενειακές συνάξεις (23%).
- Την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού (22%).
- Τις επικρίσεις από τους συγγενείς τους για όσα σχεδιάζουν για τις γιορτές (14%).
Για πολλούς γονείς, μία πρόσθετη αιτία άγχους είναι η συνεχής παρουσία των παιδιών τους στο σπίτι, καθώς οι γιορτές διαταράσσουν την καθημερινή ρουτίνα που επιβάλλει το σχολείο.
Μάλιστα, 1 στους 5 γονείς είπε ότι το επίπεδο άγχους του κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών επηρέασε αρνητικά την εμπειρία του παιδιού του.
Οι στρεσαρισμένοι γονείς είναι βιαστικοί στο να επικρίνουν μικροπράγματα που εμποδίζουν την επίτευξη άμεσων στόχων, όπως το να χυθεί αλεύρι στο πάτωμα. Και είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν τα δυνατά σημεία του παιδιού τους, όπως το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στην κουζίνα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε το άγχος σας να σας μετατρέψει σε έναν γκρινιάρη Γκριντς που στερεί από τα παιδιά τη χαρά της εορταστικής περιόδου – και δεν πειράζει αν καούν λίγο τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!
Εάν νιώθετε εξαντλημένοι λόγω του φόρτου των εορταστικών ημερών το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι μία παύση. Ρωτήσετε τα παιδιά σας τι πραγματικά θέλουν να κάνουν αυτή την περίοδο. Αφού μάθετε τι είναι σημαντικό για εκείνα, προσπαθήστε να ικανοποιήσετε μία επιθυμία τους.
Κουβεντιάζοντας σαν οικογένεια θα μπορέσετε να βελτιώσετε αυτή την εμπειρία για όλους και να συνδεθείτε ουσιαστικά. Στο τέλος, όλοι, ακόμα και τα μικρά παιδιά, δεν θα θυμούνται τα δώρα που πήραν – τα οποία φυσικά και θα απολαύσουν – αλλά τις στιγμές και την αγάπη που μοιράστηκαν. Δώστε έμφαση στην καλή ενέργεια και τα συναισθήματα.