Υλικά για 5 μερίδες
Για το Λάδι Μπούκοβου
- 250 γρ. λάδι
- 3 κ.σ. μπούκοβο
Για τη σούπα γλυκοπατάτας
- 1 κιλό γλυκοπατάτες σε κομμάτια
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 80 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. τζίντζερ τριμμένο
- 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 70 γρ. λευκό κρασί
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το μπούκοβο και τη μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίζει να βγάζει μικρές φυσαλίδες, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Όταν κρυώσει το λάδι, το περνάμε από ψιλή σήτα.
- Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τις γλυκοπατάτες. Προσθέτουμε πρώτα το καρότο ανακατεύουμε και στη συνέχεια το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.
- Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το τζίντζερ, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά και την πολτοποιούμε σε δόσεις στον πολυκόφτη ή με ραβδομπλέντερ. Την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
- Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα γλυκοπατάτας σε βαθιά πιάτα ή μπολ γαρνίροντας με το σιγομαγειρεμένο πικάντικο λάδι.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ