Τα περισσότερα μωρά απολαμβάνουν πραγματικά να κοιμούνται στην αγκαλιά μας, πράγμα που μπορεί να τα δυσκολέψει ιδιαίτερα να κοιμηθούν από μόνα τους. Ενώ αυτό είναι εξαιρετικά χαριτωμένο και γοητευτικό στη νεογέννητη φάση, μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητικό όταν η μαμά και ο μπαμπάς θέλουν να κοιμηθούν, ταυτόχρονα με το μωρό τους. Μερικοί μέθοδοι για να καταφέρετε να βοηθήσετε το μωρό να μην κοιμάται μονάχα όσο το κρατάτε, περιλαμβάνουν:

Διαβάστε επίσης: «Δύσκολο» μωρό; Τι να περιμένουμε από το παιδί μας στο μέλλον

Μωρό: Εντοπίστε τα σημάδια υπνηλίας

Όταν το μωρό σας αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης, όπως χασμουρητό ή βλέπετε τα μάτια του να βαραίνουν, θα πρέπει να αδράξετε την ευκαιρία να το ξαπλώσετε για να χαλαρώσει στην κούνια του.

Αρχικά, μπορείτε να μείνετε μαζί του και να το χαϊδέψετε ελαφριά ή να τραγουδήσετε τα κλασικά νανουρίσματα, τα οποία φυσικά θα το καταπραΰνουν. λευκός θόρυβος

Αλλάξτε σταδιακά τη ρουτίνα

Δοκιμάστε να αλλάξετε σταδιακά τη ρουτίνα του μωρού, βάζοντας το να αποκοιμηθεί στην κούνια του μία φορά την ημέρα.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να συνηθίσει εντελώς το μωρό να κοιμάται χωρίς να το κρατάτε, οπότε να είστε υπομονετικοί στη μετάβαση. Όσο περισσότερο κρατά μια συνήθεια, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεραστεί, οπότε ξεκινήστε από νωρίς.

Δοκιμάστε το white noise

Ο ύπνος του μωρού θα γίνει πιο εύκολη διαδικασία εφόσον νιώσει χαλαρό και ασφαλές. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν μηχανές λευκού θορύβου (white noise) για να τα καταφέρουν ενώ η απαλή μουσική μπορεί να λειτουργήσει εξίσου ευεργετικά.

 Μωρό: 8 συμβουλές για ασφαλή ύπνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

  1. Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
  2. Χρησιμοποιήστε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου για να παραμένει το βρέφος στην ίδια θέση με ασφάλεια.
  3. Μοιραστείτε το δωμάτιό σας ,όχι όμως το κρεβάτι σας. Τα βρέφη κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν μοιράζονται το κρεβάτι τους με άλλους. Ο ύπνος του μωρού στο καναπέ είναι επίσης επικίνδυνος.
  4. Ο θηλασμός δρα προστατευτικά. Δίνοντας στο μωρό μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους 6 μήνες, το προστατεύετε από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Όταν ταΐζετε το μωρό τη νύχτα, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν κουβέρτες και μαξιλάρια στο κρεβάτι.
  5. Απομακρύνετε από την κούνια του μωρού μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια, σεντόνια, κουβέρτες και αρκουδάκια. Τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να κοιμίζετε το βρέφος μέσα σε έναν ειδικό υπνόσακο, ο οποίος πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
  6. Φροντίστε πάντα να βεβαιώνεστε ότι η ατμόσφαιρα του δωματίου που κοιμάται το μωρό σας είναι καθαρή.
  7. Να ελέγχετε ότι η θερμοκρασία του δωματίου δεν είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε χαμηλή. Επίσης, μην του φοράτε πολύ ζεστά ρούχα την ώρα του ύπνου και ποτέ μην καλύπτετε το πρόσωπο και το κεφάλι του.
  8. Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε όσους σας βοηθούν με την ανατροφή του παιδιού, σχετικά με τους κανόνες για ασφαλή ύπνο.