Περισσότερα πάρτι, περισσότερα στολίδια, περισσότερα και καλύτερα δώρα … Τι θα λέγατε αν φέτος ακολουθούσατε τη λογική του «less is more»; Μπορεί οι χριστουγεννιάτικες εικόνες στα social να μας παρασύρουν σε ένα όμορφο αλλά ταυτοχρόνως απαιτητικό πρόγραμμα με όλα αυτά που «πρέπει» να γίνουν τις εορταστικές ημέρες, αλλά υπάρχει στη ζωή μας και η έλλειψη ενέργειας ή η πεσμένη διάθεση, καταστάσεις που συνήθως δεν επιλέγει σχεδόν κανείς να προβάλει. Και όπως για τους μεγάλους, έτσι και για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρά, το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο.

Ξεκινώντας από παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, αφού δεν ξέρουν τι είναι τα δώρα, δεν τα χρειάζονται. Ενθουσιάζονται από τον ενθουσιασμό γύρω τους, σκίζουν το χαρτί περιτυλίγματος επειδή ενθαρρύνονται ή επειδή βλέπουν τους άλλους να το κάνουν, αλλά δεν τους ενδιαφέρουν στ’ αλήθεια τα δώρα. Αυτό που ενδιαφέρει τα παιδιά είναι να είναι με την οικογένειά τους, να έχουν την προσοχή των γονιών τους και ίσως μια περιστασιακή λιχουδιά. Οι προσπάθειές μας να ψωνίσουμε τα καλύτερα, να διακοσμήσουμε τέλεια, να μαγειρέψουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού, μάλλον τελικά μας προκαλούν ένταση και μας απομακρύνουν από τα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη;

Τι θα λέγατε λοιπόν να περιορίσετε τα δώρα φέτος;

Για ένα παιδί κάτω των 3 ετών, ένα ή δύο δώρα είναι αρκετά. Βέβαια, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι λοιποί συγγενείς μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρατηθούν. Αλλά ένα βουνό από δώρα μπορεί να μην είναι καθόλου διασκεδαστικό για εκείνο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί φαίνεται εξαντλημένο ή υπερδραστήριο, σημάδια που δεν κάνουν κανέναν στην οικογένεια να περνά καλά.

Τι θα λέγατε να περιορίσετε και τις δραστηριότητες με τα παιδιά;

Επίσκεψη στον Άγιο Βασίλη το πρωί και πάρτι το απόγευμα ή το βράδυ; Αν προσπαθήσετε να οργανώσετε μια σειρά από εξόδους μέσα στην ημέρα, μπορεί και πάλι να αντιμετωπίσετε κουρασμένα προσωπάκια ή μια… εκρηκτική συμπεριφορά.

Χαλάρωση και για τα μεγαλύτερα παιδιά

Ο περιορισμός του αριθμού των δώρων για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι επίσης μια καλή επιλογή. Οι γονείς μπορούν έτσι να παρακολουθήσουν την αντίδραση του παιδιού τους και το παιδί λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν υπήρχαν πολλά δώρα ή μεγαλύτερη ένταση.

Και τι γίνεται με τους γονείς;

Η υπερβολική πίεση να κάνουμε πάρα πολλά μπορεί, όπως είπαμε, να προκαλέσει και σε εμάς τους μεγάλους, κόπωση και εκνευρισμό. Κάποια στιγμή, χρειάζεται και το χουχούλιασμα στον καναπέ, να δούμε όλοι μαζί μια γιορτινή ταινία και να αισθανθούμε πιο κοντά σαν οικογένεια παρά το να πάμε σε ένα ακόμη πάρτι ή να προσκαλέσουμε κόσμο στο σπίτι.

Επιτρέψτε λοιπόν στον εαυτό σας να χαλαρώσει φέτος και απολαύστε τις στιγμές αυτές με τα παιδιά… Καλές γιορτές!