Υλικά για 12 μερίδες

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελάδος
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ¾ κούπας ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 αβγά
  • 1 κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 φύλλα κρούστας
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 150 γρ. φρέσκα μύρτιλα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι. Παράλληλα, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα με το γάλα και το σιμιγδάλι.
  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία της εστίας στο μέτριο και ανακατεύουμε πολύ καλά και συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Δεν αφήνουμε καθόλου το μείγμα από την προσοχή μας γιατί κολλάει εύκολα. Μόλις αρχίσει να πήζει και να ανεβαίνουν φουσκάλες στην επιφάνειά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ενσωματώνουμε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος, περίπου το ⅓ από το λιωμένο βούτυρο, το χυμό λεμονιού και τέλος τα μύρτιλα. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, βουτυρώνουμε πολύ καλά τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού, διαμέτρου 30 εκ. περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
  • Απλώνουμε στο ταψί, ένα ένα, τα φύλλα κρούστας, με τις άκρες να περισσεύουν, καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά του σκεύους. Το μεγαλύτερο μέρος της πίτας πρέπει να μείνει ανοιxτό και τα φύλλα να είναι μόνο στις άκρες.
  • Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο βούτυρο και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μισή ώρα, μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ