Παρά το γεγονός ότι οι γιορτές είναι συνυφασμένες με πολλά γλυκά και αλμυρά «καλούδια» που δεν φημίζονται για τον διαιτητικό χαρακτήρα τους, μέσα στα πολλά λιπαρά, υπάρχουν και μικρές «διατροφικές οάσεις», που συνδυάζουν γεύση και θρεπτικές ιδιότητες. Ας δούμε λοιπόν τα λαχταριστά εδέσματα που προστατεύουν την υγεία και βοηθούν τη σιλουέτα μας…
Διαβάστε επίσης: Ανοσοποιητικό: Με αυτές τις τροφές δεν θα αρρωστήσει το παιδί
Ρόδι
Μην το χρησιμοποιείτε μόνο για καλοτυχία σπάζοντάς το στο κατώφλι του σπιτιού την Πρωτοχρονιά. Βάλτε το στη σαλάτα σας ή στύψτε έναν χυμό ροδιού. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό ροδιού, και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών και των πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ό,τι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι και ο χυμός πορτοκαλιού. Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Καρύδια
Αποτελούν τον πιο διαδεδομένο ξηρό καρπό των εορτών, καθώς είναι το ντεκόρ στο γλυκό-σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από το μελομακάρονο.
Τα καρύδια κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα και αυτό οφείλεται στο ότι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές απαραίτητων ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και καρδιοπροστατευτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων (ελλαγικό και γαλλικό οξύ).
Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικούς φορείς, μιάμιση χούφτα καρύδια την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων, ενώ 25 γραμμάρια καρύδια καλύπτουν μέχρι και το 91% των ημερήσιων αναγκών σε ω3 λιπαρά.
Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και άλλα βιοενεργά συστατικά είναι αυτή που τους προσδίδει υποχοληστερολαιμική δράση.
Κουκουνάρι
Βασικό συστατικό στην παραδοσιακή γέμιση της γαλοπούλας. Το κουκουνάρι αποτελεί έναν ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Αν και τρόφιμο φυτικής προέλευσης, εμπεριέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.
Επίσης, απαραίτητα ω3 λιπαρά, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως ένα λιπαρό οξύ που εξάγεται από ορισμένα είδη κουκουναριών, το πινολενικό οξύ, ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Κάστανο
Το κάστανο είναι ένας καρπός ταυτισμένος με τον χειμώνα, αλλά και τα Χριστούγεννα. Συστατικό τόσο της γέμισης της γαλοπούλας όσο και ενός χριστουγεννιάτικου κορμού. Ως καρπός, περιέχει πολύ μικρές ποσότητες λίπους, σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη, ενώ υψηλό είναι και το περιεχόμενό του σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία.
Σε επιμέρους μικροθρεπτικά συστατικά περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο σε ικανοποιητικά ποσά, καθώς και πιο μικρές ποσότητες από άλλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Προσοχή όμως λίγο χρειάζεται στις θερμίδες του!
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα αποτελεί για αρκετούς το βασικό έδεσμα για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Γενικά, αποτελεί μια από τις πιο διαιτητικές επιλογές κρέατος χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λίπος και χοληστερίνη.
Παράλληλα, αποτελεί μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, η γαλοπούλα αποτελεί μια μοναδική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό του οργανισμού, δηλαδή για τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.
Τέλος, είναι μια άριστη πηγή σεληνίου καθώς και σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και μαγνησίου.
Μελομακάρονα
Αποτελεί την πιο υγιεινή εκδοχή από τα γλυκά των ημερών. Και αυτό γιατί τα βασικά υλικά του είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνη Ε).
Τα καρύδια, από την άλλη, περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τέλος, το μέλι περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Πολλές συνταγές μελομακάρονων περιέχουν και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη.