Υλικά για 5 μερίδες
- 500 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα και πλυμένα
- 2-3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- ¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη σος ταχινιού
- 300 γρ. ταχίνι
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
- 250 ml χυμό λαχανικών
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα σέσκουλα σε δόσεις και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Μεταφέρουμε κάθε δόση που ετοιμάζεται σε ένα μπολ με νερό και πάγο, για να σταματήσουμε το βρασμό. Σουρώνουμε τα χόρτα και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το σοτάρισμα και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, το ρύζι, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε ένα φύλλο σέσκουλο στον πάγκο εργασίας, βάζουμε επάνω λίγη γέμιση, το τυλίγουμε σε ντολμαδάκι και το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα. Μόλις γεμίσουμε το ταψάκι με τα ντολμαδάκια, προσθέτουμε αρκετό νερό για να τα καλύψει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο δοχείο του πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σος ταχινιού και τα πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές λείο μείγμα. Όταν ψηθούν τα ντολμαδάκια, αδειάζουμε το νερό από το ταψί και τα σερβίρουμε με τη σος ταχινιού.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ