Το μυστικό για να γίνει η ψητή γαλοπούλα νόστιμη και τρυφερή είναι η μαρινάδα. Ενώνεται μια λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο) με μια όξινη (ξίδι, λεμόνι, κρασί) και προσθέτετε μπαχαρικά ή μυρωδικά που σας αρέσουν.
Η μαρινάδα σπάει τις ίνες του κρέατος και απορροφάται η γεύση στο εσωτερικό του. Ο χρόνος που πρέπει να μείνει στη μαρινάδα εξαρτάται από το πάχος της και κυμαίνεται από 2 ώρες μέχρι 12. Εννοείται ότι τη βάζουμε στο ψυγείο. Προσοχή χρειάζεται στη χρήση αλατιού θα πρέπει να το ρίξετε την ώρα του ψησίματος και όχι στη μαρινάδα γιατί θα το σκληρύνει.
Για τη μαρινάδα
Aναμείξτε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί και πάπρικα. Προσθέστε ακόμα ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, μία κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά μαλακή μουστάρδα και λίγο φασκόμηλο. Περιχύστε με το μείγμα τη γαλοπούλα και βάλτε την στο ψυγείο για 12 ώρες.
Εξίσου αποτελεσματική μαρινάδα είναι να την αφήσετε για 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από βότκα, ξίδι, ταμπάσκο και τζίντζερ.
Χρήσιμη συμβουλή: Βγάλτε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά τουλάχιστον.