Υλικά για 6 μερίδες
- 2 μεγάλα κυδώνια
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 κιλά χοιρινό κρέας (λαιμό ή σπάλα) σε μεγάλες μπουκιές
- Ε.π. ελαιόλαδο κατά βούληση
- 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί ή νερό
- Μέλι (προαιρετικά)
- Δαμάσκηνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Κόβουμε τα κυδώνια κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν αφαιρούμε τη φλούδα τους, παρά μόνο τον πυρήνα με τα κουκούτσια.
- Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό σκεύος ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε στη γάστρα και προσθέτουμε τις πατάτες και το κρασί ή το νερό.
- Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1½ ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κυδώνια και, αν θέλουμε, τα δαμάσκηνα, και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 30 λεπτά ακόμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε τα υγρά του σκεύους και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο νερό ή κρασί επιπλέον.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ