Η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά με επίβλεψη και όρια. Δεν μπορεί ο ευάλωτος παιδικός ψυχισμός να αφήνεται ανεξέλεγκτος στο αχανές και αέναο σκρολάρισμα στα social media. Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει προσωπικά κριτήρια. Δεν γνωρίζουν πότε και πώς να σταματήσουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Η υπερβολή με τα social media και τις οθόνες μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, διαταραγμένο ύπνο, μειωμένη εστίαση και άγχος.

Διαβάστε επίσης: Social media: «Φίλος» ή απειλή;

Τώρα, κατά τη διάρκεια των γιορτών, που ακόμα και εσείς ως γονείς έχετε περισσότερο χρόνο να περάσετε μαζί με τα παιδιά σας, είναι ευκαιρία να θέσετε όρια παραμονής την παιδιών σας μπροστά από την οθόνη του smartphone.

3 απλές συμβουλές

Εφαρμόστε όρια σε όλα

Αν δεν ξέρετε πώς να πείτε όχι σε ένα δεύτερο παγωτό ή σε ακόμα μια σοκολάτα, τότε θα είναι πάντα πιο δύσκολο να θέσετε όρια για τον ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει να ανεχτείτε τη γκρίνια και να δίνετε στα παιδιά να καταλάβουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε

Όσο νωρίτερα θέσετε τα όρια, τόσο το καλύτερο. Αλλά και πάλι δεν ήρθε η καταστροφή. Πάντα μπορείτε να κάνετε διορθωτικές κινήσεις στην ανατροφή των παιδιών. Συγχωρήστε τον εαυτό σας ως γονιό και ξεκινήστε από την αρχή. Η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή είναι πάντα το τώρα. Θέστε βήμα-βήμα κάποια διαχειρίσιμα όρια.

Μην εφαρμόζετε την τιμωρία

Η απαγόρευση ή η τιμωρία οδηγούν μόνο σε θυμό και απογοήτευση. Πείστε το παιδί σας ότι είστε στην ίδια ομάδα και ότι οι καλές συνήθειες και οι αλλαγές μπορεί να το δυσκολέψουν στην αρχή, αλλά μακροπρόθεσμα θα τις απολαμβάνει και το ίδιο. «Μαζί θα τα βγάλουμε πέρα ​​όλα. Μπορούμε, είμαστε στην ίδια ομάδα», να μια όμορφη φράση που θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί όταν αγανακτεί.

Το να μάθουν τα παιδιά να αγωνίζονται και να ξεπερνούν τις προσωπικές δυσκολίες , θα τους διδάξει την ανθεκτικότητα. Μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία. Καλό είναι να συνηθίζουν αυτές τις αξίες από μικρή ηλικία.