Αν έχετε ζητήσει ποτέ από το παιδί σας να κάνει μια εργασία, ξέρετε ήδη ότι το αίτημα σας μπήκε από το ένα αφτί και βγήκε από το άλλο…
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά επιστημονικά τρικ που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.
Διαβάστε επίσης: Social media: Απλές συμβουλές για να θέσετε όρια
Η έρευνα δείχνει ότι όταν ζητάμε από κάποιον να κάνει δυο εργασίες, μια εύκολη και μια δύσκολη, οι περισσότεροι κάνουν πρώτα την εύκολη.
Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτή την τάση «παγίδα των μικρότερων εργασιών» (smaller tasks trap), η οποία μας αφήνει ευάλωτους στην απόσπαση της προσοχής πριν ολοκληρώσουμε τη δυσκολότερη εργασία.
Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το να ζητάμε από κάποιον να κάνει πολλές εργασίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κάνει συνολικά λιγότερες από ό,τι αν ζητούσαμε εξαρχής έναν μικρότερο αριθμό εργασιών.
Μην φτιάχνετε λοιπόν μακροσκελείς λίστες εργασιών για τα παιδιά. Δώστε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλλετε κάποιες ευκολότερες, λιγότερο σημαντικές εργασίες, αλλά αξίζει τον κόπο. Με το να είστε επιλεκτικοί σε αυτά που ζητάτε μπορεί να πετύχετε περισσότερα μακροπρόθεσμα.
Δουλειές του σπιτιού- Κι άλλα βοηθητικά κόλπα…
Συμβιβαστείτε με κάτι λιγότερο από το τέλειο
Μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο δεν είναι ένα δωμάτιο τακτοποιημένο στην εντέλεια αλλά το κίνητρο που δίνετε στο παιδί σας να μεγαλώσει και να ωριμάσει.
Είναι πολύ σημαντικό να το ενθαρρύνετε και να δείξετε την εκτίμησή σας, ακόμα κι αν δεν έχει ξεσκονίσει καλά τις γωνίες.
Ενθαρρύνετε την ομαδική δουλειά
Αναθέστε τους δουλειές που μπορούν να κάνουν μαζί και αφήστε τους ένα περιθώριο πρωτοβουλίας ζητώντας να διαλέξουν εάν προτιμούν, π.χ. να τακτοποιήσουν τη βιβλιοθήκη τους ή να ποτίσουν τις γλάστρες.