Αυτά τα παιδιά θα γίνουν πλούσιοι ενήλικες, λένε οι επιστήμονες

Οι οικονομικά επιτυχημένοι ενήλικες είχαν αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά ως παιδιά, σύμφωνα με 50 χρόνια έρευνας...
9 Ιανουαρίου 2025 | 08:00

Οι ιδιότητες που καθιστούν τους οικονομικά επιτυχημένους ενήλικες ξεκινούν από την παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που ξεκίνησε πριν από 52 χρόνια. Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι στη Νέα Ζηλανδία παρακολουθούσαν 1.000 παιδιά από το 1972 και παρατήρησαν ότι οι καλύτεροι παράγοντες πρόβλεψης της επιτυχίας στην ενήλικη ζωή είχαν ελάχιστη σχέση με τις ακαδημαϊκές σπουδές, τη δικτύωση ή την εργασιακή ηθική.

Αντίθετα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο υπογράμμισε ότι οι συμμετέχοντες που έγιναν επιτυχημένοι ενήλικες είχαν περισσότερο αυτοέλεγχο από τους συνομηλίκους τους κατά την ανάπτυξή τους, παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα πειθαρχίας και συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) ως παιδιά.

Τα παιδιά με υψηλό EQ τείνουν να έχουν αυξημένη ενσυναίσθηση και πιο θετική στάση για τη ζωή, λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις και μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Αντίθετα, τα παιδιά με χαμηλό EQ, κατά κανόνα, δεν είχαν καλή σχέση με τα χρήματα ως ενήλικες. Μέχρι τα 30 τους χρόνια, ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλό εισόδημα, να επιδεικνύουν κακές οικονομικές συνήθειες. Επιπλέον, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αποταμιεύσει, να έχουν δικό τους σπίτι, να κάνουν επενδύσεις ή να σχεδιάζουν τη συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Scientist, η συσχέτιση μεταξύ της ικανότητας ενός παιδιού να ρυθμίζει, να ερμηνεύει και να ελέγχει τα συναισθήματά του και του επιπέδου επαγγελματικής επιτυχίας του ως ενήλικας, ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τις τελευταίες δεκαετίες, η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών απασχολεί ολοένα και περισσότερους γονείς. Ενώ οι προηγούμενες γενιές επικεντρώνονταν κυρίως στις παραδοσιακές έννοιες της νοημοσύνης – όπως η πρώιμη εκμάθηση χρωμάτων, αριθμών και γραμμάτων –, τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τη σημασία της ανατροφής παιδιών με συναισθηματική ευφυΐα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα να χαρακτηρίσει κάποιος τα δικά του καθώς και των άλλων ατόμων τα συναισθήματα, να κάνει διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, να τα ονομάσει κατάλληλα και χρησιμοποιήσει τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Έχει συνδεθεί με πιο υγιείς σχέσεις, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και καλύτερη ψυχική υγεία. Επιπλέον, τα παιδιά με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη συνήθως έχουν μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία.

Σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι μαθητές που επιδεικνύουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ειδικά στους τομείς της συναισθηματικής ρύθμισης και της ενσυναίσθησης, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν εκφοβισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Developmental Psychology αποκάλυψε ότι οι δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και επιθετικότητας. Η έρευνα υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία των πρώιμων παρεμβάσεων στη διδασκαλία συναισθηματικών δεξιοτήτων για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Πρόσφατα Άρθρα
Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας κριτική σκέψη 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πειθαρχία χωρίς τιμωρία; Κι όμως, γίνεται! 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ανυπάκουα παιδιά: Έτσι θα συνεργαστούν 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Gen Beta: Πώς θα είναι τα παιδιά της νέας γενιάς 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απαιτητικό παιδί; Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απλές στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί την… γκρίνια 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποια είναι τα πιο θλιμένα παιδιά στην Ευρώπη – Πού βρίσκονται τα Ελληνόπουλα; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποιες είναι οι μορφές της αγάπης; Είναι η γονική, η πιο ισχυρή; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Γιατί θυμώνουν τα παιδιά; 6 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Μαθητές: Ποιες είναι οι αδυναμίες τους στο Δημοτικό 6 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Παιδιά: Τι βλάπτει την υγεία και την ανάπτυξή τους; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το παιδί μου θύμωσε, τι να κάνω; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πώς εκδηλώνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά την αγάπη τους; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Βάζουμε όρια στα παιδιά χωρίς καταπίεση 4 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το μυστικό για να κάνει δουλειές το παιδί 3 Ιανουαρίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version