Προτού έρθει στο κόσμο το μωρό της, κάθε μαμά κάνει σκέψεις και πολλά ερωτήματα μπορεί να κατακλύζουν το μυαλό της… Πώς θα είναι η ζωή με αυτό το μικρό πλασματάκι; Πώς θα νιώσει όταν το κρατήσει για πρώτη φορά στην αγκαλιά της; Πώς θα βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά; Όταν πια γεννιέται το παιδί, οι ποικίλες ανησυχίες φαίνεται με έναν μαγικό τρόπο να έχουν τη λύση τους, ωστόσο οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι φυσικό να επανέρχονται ενίοτε, μιας και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν παύουν να υπάρχουν. Έτσι, συχνά η μαμά μπορεί να αμφισβητεί τον εαυτό της και να νιώθει πως θα έπρεπε να κάνει περισσότερα.
Όπως πολλές φορές έχουμε πει, δεν μπορεί να υπάρξει η τέλεια προετοιμασία για τη μητρότητα. Ούτε κάποιο εγχειρίδιο που όλες οι μαμάδες μπορούν να ακολουθήσουν πιστά για σίγουρη επιτυχία. Το να αφήσετε πίσω σας τις «ενοχές της μαμάς» είναι απόφαση και οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την αρχή.
Διαβάστε επίσης: Ψυχική ανθεκτικότητα- Γιατί είναι σημαντική για κάθε γονιό
Τρεις τρόποι για να αφήσετε πίσω τις… ενοχές ως μαμά
#1 Εντοπίστε και αντιμετωπίστε την πηγή του προβλήματος
Δεν υπάρχει ένας μόνο «σωστός» τρόπος για να είναι μια γυναίκα μαμά. Οι προσεκτικά επιμελημένες εικόνες στα social των πεντακάθαρων σπιτιών, των χαμογελαστών παιδιών, των γκουρμέ γευμάτων και των μαμάδων που τα καταφέρνουν άψογα επαγγελματικά, ίσως μας κάνουν να πιστεύουμε πως κάτι δεν κάνουμε καλά.
Επαναπροσδιορίστε τη μητρότητα με τους δικούς σας όρους. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι είδους μητέρα θέλω να είμαι; Η δική σας προσωπική προσέγγιση της μητρότητας θα πρέπει να βασίζεται στις αξίες σας, την πραγματικότητά σας και τις μοναδικές ανάγκες της οικογένειάς σας.
#2 Εστιάστε στο αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε
Επικεντρωθείτε στον τελικό στόχο για τα παιδιά και τον εαυτό σας. Η τελειότητα δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική σύνδεση. Στην πορεία, θα κάνετε λάθη. Αναγνωρίστε τα. Θα υπάρξουν μέρες που θα είστε κουρασμένη. Ζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν τρόποι να είστε πλήρως παρούσες στο σπίτι και στη δουλειά χωρίς ο ένας ρόλος να μειώνει τον άλλον.
#3 Μην ανησυχείτε τόσο για το αύριο
Τι θα γίνει αν το παιδί μου μείνει πίσω στο σχολείο; Κι αν μεγαλώνοντας δυσανασχετήσει που εργάζομαι πολλές ώρες; Καλύτερα να μην σηκώνετε το βάρος μελλοντικών προβλημάτων που μπορεί να μην έρθουν ποτέ. Σκεφτείτε τι μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί απόψε πριν κοιμηθεί; Μπορείτε να το ακούσετε αν σήμερα είχε μια δύσκολη μέρα; Αναγνωρίστε τις ανάγκες της κάθε στιγμής και χωρίς ενοχές, κάντε ό,τι νιώθετε πως είναι εφικτό να γίνει μέρα με τη μέρα.