Συχνά αποκαλούμενη ως «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στους κοινωνικούς δεσμούς, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική κατανόηση. Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το University College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Development and Psychopathology, ο τρόπος που μιλάμε στο μωρό μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, μπορούν να έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στη συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 62 ζευγάρια μητέρων και βρεφών κατά τη διάρκεια φυσικών αλληλεπιδράσεων. Οι συμμετέχουσες μαμάδες ήταν ηλικίας από 23 έως 44 ετών και τα μωρά τους ηλικίας από 3 έως 9 μηνών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν κατά πόσον οι μητέρες συντονίζονταν με τις εσωτερικές εμπειρίες των μωρών τους, κατονομάζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους, κατά τη διάρκεια μόλις πέντε λεπτών παιχνιδιού. Για παράδειγμα, εάν το μωρό έδειχνε ενδιαφέρον για ένα παιχνίδι, κάποια μαμά μπορεί να έλεγε: «Α, σου αρέσει αυτό το παιχνίδι βλέπω» ή «Είσαι ενθουσιασμένος», αντικατοπτρίζοντας τα συναισθήματα και τις πράξεις του μωρού της με τις αντίστοιχες λέξεις.
Διαβάστε επίσης: Πώς εκδηλώνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά την αγάπη τους;
Κατόπιν, συλλέχθηκαν δείγματα σάλιου από τα βρέφη για να μετρηθούν τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα μωρά των οποίων οι μητέρες αναγνώριζαν τακτικά τα συναισθήματά τους είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Kate Lindley Baron-Cohen, δήλωσε:
«Είναι γνωστό ότι η ορμόνη ωκυτοκίνη εμπλέκεται στις στενές κοινωνικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του δεσμού προσκόλλησης μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της. Ανακαλύψαμε, για πρώτη φορά, ότι η συχνότητα που μια μητέρα μιλά στο βρέφος της, εκφράζοντας με λέξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα ωκυτοκίνης του βρέφους.
Αυτό το εύρημα ρίχνει φως στον κρίσιμο ρόλο που παίζει η ωκυτοκίνη στη διαμόρφωση των πρώιμων κοινωνικών εμπειριών που επηρεάζονται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά στα κρίσιμα πρώτα στάδια της ζωής τους».
Η σημασία της καλής επικοινωνίας
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι μητέρες που βίωναν επιλόχεια κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την εσωτερική κατάσταση των μωρών τους σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης της ψυχικής υγείας της κάθε μητέρας, όχι μόνο για τη δική της ευημερία, αλλά και την υγιή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η επικεφαλής ερευνήτρια τόνισε χαρακτηριστικά:
«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια νέα ψυχοβιολογική σχέση μεταξύ των μητέρων και των βρεφών τους. Υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο που παίζουν οι μητέρες στην πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού τους και πως οι μητέρες που βιώνουν κατάθλιψη θα πρέπει να υποστηριχθούν για να διευκολυνθεί η κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Απλά αναγνωρίζοντας και αντικατοπτρίζοντας τα συναισθήματα και τις πράξεις του μωρού σας, βοηθάτε να οικοδομηθεί η συναισθηματική του ανθεκτικότητα και η κοινωνική του κατανόηση.
Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει επίσης τα διαρκή οφέλη της συναισθηματικά ευαίσθητης γονικής μέριμνας και τον ρόλο της στην καλλιέργεια της συναισθηματικής ανθεκτικότητας και της κοινωνικής κατανόησης».