Νέα χρονιά, νέα αρχή. Οι αλλαγές και οι στόχοι μας προσφέρουν κίνητρα να προχωρήσουμε μπροστά, ωστόσο πόσες φορές πήραμε αποφάσεις για τα παιδιά μας και για εμάς την Πρωτοχρονιά, μόνο και μόνο για να τις ξεχάσουμε στα μέσα του μήνα;

Η περίοδος των γιορτών είναι όμορφη αλλά και χαοτική για όλη την οικογένεια. Επομένως, οι σκέψεις για αλλαγές μπορεί να φέρουν πίεση και εξάντληση αντί για ώθηση και χαρά. Οι οικογενειακές συνευρέσεις στις διακοπές, οι αγορές και οι ποικίλες δραστηριότητες, συχνά για τους γονείς συνεπάγονται σωματική και πνευματική κόπωση. Τα παιδιά, επίσης νιώθουν αυτήν την κούραση. Μάλιστα, μπορεί να παρατηρήσετε πως την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής στο σχολείο, ίσως είναι πιο ευερέθιστα, θέλουν να σηκωθούν πιο αργά από το κρεβάτι ή δεν έχουν όρεξη να κάνουν τις εργασίες τους.

Διαβάστε επίσης: Το παιδί τα κάνει μονίμως όλα άνω κάτω; Να τι μπορεί να του λείπει

Πριν εστιάσετε λοιπόν σε μεγάλους στόχους, δραστικές αλλαγές, νέες ρουτίνες κλπ., σκεφτείτε να δώσετε στον εαυτό σας και στα παιδιά μια ανάσα. Λίγο χρόνο για να ανακάμψετε και να προσαρμοστείτε.

Η ρουτίνα είναι το κλειδί τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες

Η πίεση να γίνουμε μια «νέα εκδοχή» του εαυτού μας στην αρχή της χρονιάς μπορεί μερικές φορές να μας οδηγήσει σε αποτυχία. Ίσως καταλήξετε να έχετε υπερβολικά φιλόδοξες προσδοκίες για εσάς και τα παιδιά σας, πιστεύοντας ότι η αρχή της χρονιάς είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε.

Για τα παιδιά, αυτή η πίεση μπορεί να είναι επιβλαβής. Όταν περιμένουμε από εκείνα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους άμεσα, προκύπτει περιττό άγχος, ακόμα και αντιδραστικότητα. Εάν το παιδί δεν εστίαζε για παράδειγμα μέχρι σήμερα σε κάποια μαθήματα, μην απαιτείτε ξαφνικά να γίνει ένα εντελώς διαφορετικό άτομο από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται, αντίθετα, μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές. Σε αυτή τη διαδικασία, η ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία διαταράχθηκε, αυτή δηλαδή των γιορτών, η ρουτίνα μας χαρίζει μια σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα. Μόλις οι παλιές συνήθειες επανέλθουν σε μια σταθερή ροή όπως ήταν πριν τις διακοπές, σιγά σιγά ύστερα, μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές.

Το νέο έτος δεν χρειάζεται να ξεκινά από το μηδέν

Ο Ιανουάριος είναι μια εξαιρετική στιγμή για προβληματισμό. Αντί να εστιάσετε σε αυτό που δεν πήγε καλά πέρυσι, σκεφτείτε τι λειτούργησε, για τι είστε περήφανοι και τι θα θέλατε να συνεχίσετε να κάνετε τη νέα χρονιά. Κάνοντας τον απολογισμό των επιτυχιών, δίνετε στον εαυτό σας την αυτοπεποίθηση να συνεχίσετε.

Αφιερώστε χρόνο για να ρωτήσετε τα παιδιά για τις αγαπημένες τους στιγμές από την περασμένη χρονιά. Τι απόλαυσαν περισσότερο; Με το να ξεκινάμε οικογενειακώς από ένα θετικό σημείο, αποφεύγουμε συναισθήματα ανεπάρκειας και αναλογιζόμαστε με ηρεμία πιθανές, σταδιακές βελτιώσεις.

Αλλαγές: Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στα παιδιά

Πάνω από όλα, να θυμάστε ότι δεν υπάρχει βιασύνη. Η ομορφιά της νέας χρονιάς έγκειται στη δυνατότητα ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν αμέσως. Η πραγματική, βιώσιμη αλλαγή, χρειάζεται, όπως είπαμε, χρόνο.

Με υπομονή και προβληματισμό, θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν με αργό ρυθμό.

Επιβραδύνετε λοιπόν αντί να βιάζεστε αυτό το μήνα για κάτι νέο και μπείτε σταδιακά σε νέες ρουτίνες, τις οποίες θεωρείτε κατάλληλες για την οικογένειά σας.