Ποια είναι η σωστή ηλικία για να δώσουμε στο παιδί smartphone; Δύσκολο να απαντήσει κανείς με σιγουριά. Ωστόσο, κατά την έναρξη της εφηβείας, η οποία είναι συνήθως μια περίοδος που οι απερίσκεπτες και επαναστατικές συμπεριφορές αρχίζουν να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, φαίνεται μάλλον μια άστοχη στιγμή. Ίσως έχει νόημα να εισάγουμε τα παιδιά σε τέτοιες συσκευές και να τους διδάξουμε καλές συνήθειες ως προς τη χρήση τους προτού οι ορμόνες και οι κοινωνικές πιέσεις περιπλέξουν την κατάσταση και τα όρια τίθενται πιο δύσκολα.
Βέβαια, κάθε παιδί έχει μοναδικές ανάγκες. Και η ηλικία δεν έχει τόση σημασία, όσο η προετοιμασία και η εκπαίδευση. Σε οποιαδήποτε φάση της ανάπτυξής τους, τα παιδιά χρειάζονται παρατεταμένη επίβλεψη και επαρκή καθοδήγηση ως προς τις ψηφιακές συσκευές. Όπως για παράδειγμα με το ποδήλατο θεωρούμε δεδομένο ότι ως γονείς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες προτού τα αφήσουμε να κάνουν ελεύθερα, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα κινητά.
Διαβάστε επίσης: Έφηβοι στα social: Οι συνέπειες και οι τρόποι να προστατευθούν
Είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε το παιδί για την ψηφιακή ζωή
Τα παιδιά μπορούν να έχουν τα δικά τους smartphone σε οποιαδήποτε ηλικία κρίνει η οικογένεια. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται η άνευ επίβλεψης χρήση του διαδικτύου μέχρι να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους. Μια προσωπική συσκευή στα χέρια τους, δεν θεωρείται επίσης και μια ιδιωτική συσκευή. Ναι, είναι σημαντικό να υπάρχει ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, αλλά το απόρρητο στο διαδίκτυο είναι οξύμωρο. Είναι σημαντικό να τα επιβλέπουμε καθώς ξεκινούν την ψηφιακή τους ζωή.
Πριν πάρετε στο παιδί σας ένα smartphone αναρωτηθείτε:
- Είναι καλά προετοιμασμένο;
- Είναι εξοικειωμένο με τα οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης ενός smartphone;
- Γνωρίζει πώς να εξαλείψει ή τουλάχιστον να μειώσει τον κίνδυνο που παρουσιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
- Έχει κριτική σκέψη;
Πριν ένα παιδί αποκτήσει το πρώτο του κινητό, είναι σημαντικό να μπορεί να διαχωρίζει το συγκεκριμένο από το αφηρημένο. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Τότε αρχίζει να κατανοεί αφηρημένες έννοιες ή να γνωρίζει ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες.
Eρωτήσεις που πρέπει να κάνετε προτού του πάρετε κινητό
Πώς θα ξεκινήστε τη συζήτηση:
- Γιατί θες κινητό;
- Καταλαβαίνεις τους κανόνες και τα όρια που έχει η οικογένειά μας και το σχολείο σου για τη χρήση του κινητού;
- Τι πιστεύεις ότι μας ανησυχεί σχετικά με το κινητό;
- Τι θα κάνεις αν χάσεις ή σπάσεις το τηλέφωνό σου;
Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η υπερβολική χρήση του smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για έναν ενήλικα όσο και για ένα παιδί.
Είναι σημαντικό το παιδί να μην σας βλέπει συνεχώς στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή, καθώς είναι πιθανό να του περάσετε το λάθος μήνυμα.
Εάν τύχει και πρέπει να ασχοληθείτε με το κινητό σας, εξηγήστε του περί τίνος πρόκειται και φροντίστε να επαναφέρετε την προσοχή σας σε αυτό όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Μπορείτε, παράλληλα, να δοκιμάσετε να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για να τελειώνετε τις υποχρεώσεις σας από νωρίς και να έχετε περισσότερο χρόνο μόνο για εσάς και το παιδί.