Πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην οποία συμμετείχαν συνολικά 862 παιδιά, αποκάλυψε ότι τα υπέρβαρα παιδιά που δεν γυμνάζονται αρκετά παρουσιάζουν αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στην ενήλικη ζωή τους.
Για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν το βάρος των παιδιών από την ηλικία των επτά ετών και τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας από την ηλικία των έντεκα. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν εγκεφαλικές σαρώσεις γύρω στην ηλικία των είκοσι ετών και εξετάστηκαν πιθανές αλλαγές που συνδέονται με την άνοια.
Διαβάστε επίσης: Τι χρειάζονται περισσότερο οι έφηβοι σήμερα;
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα παιδιά με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην ηλικία των 7 ετών και εκείνα που αύξησαν το βάρος τους πιο γρήγορα μέχρι την ηλικία των 17, παρουσίασαν διαφορές στη δομή του “δικτύου προεπιλεγμένου τρόπου λειτουργίας” (default mode network), το οποίο συνδέεται με την άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.
Τα λιγότερο δραστήρια παιδιά με υψηλότερο ΔΜΣ τείνουν να έχουν διαφορές στον εντορρινικό φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου για την οποία υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι επίσης παίζει ρόλο στην άνοια.
«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών μπορεί να αναπτύσσεται διαφορετικά αν δεν ασκούνται αρκετά και είναι υπέρβαρα. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια όταν μεγαλώσουν, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ανακαλύψεις», δήλωσαν οι επιστήμονες.
Οι υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία συνδέονται με πιο δυνατό εγκέφαλο στην ενήλικη ζωή
Η Χόλι Χέινς, κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine, δήλωσε:
«Η άνοια θεωρείται ασθένεια που πλήττει τους ηλικιωμένους και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κρίσιμη περίοδος για την αποφυγή της μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι η μέση ηλικία. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι επίσης σημαντική.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο τρόπος ζωής μας από μικρή ηλικία, επηρεάζει το τι θα μας συμβεί αργότερα. Δεν είναι λοιπόν ποτέ πολύ νωρίς (αλλά ούτε πολύ αργά) για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ζούμε πιο υγιεινά εμείς και τα παιδιά μας».