Αν και είναι φυσικό για τους εφήβους να αντιμετωπίζουν αλλαγές και προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής τους, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν το κάθε παιδί ξεχωριστά, προσφέροντάς του κίνητρα, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή του και ενθαρρύνοντας το ενδιαφέρον του για μάθηση.
Γιατί δεν διαβάζει;
Αλλαγές στη συναισθηματική και ψυχική του κατάσταση
Διαβάστε επίσης: Έτσι θα παίρνουν οι έφηβοι σωστές αποφάσεις
Στην εφηβεία, τα παιδιά περνούν από σημαντικές συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να τa κάνουν να αισθάνονται πιο ανήσυχα ή αβέβαια για το μέλλον τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή τους και τη διάθεσή τους για μάθηση.
Αναζήτηση ανεξαρτησίας
Καθώς οι έφηβοι προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερη ανεξαρτησία, συχνά χάνουν το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που συνδέονται με την «εξουσία» των γονιών ή του σχολείου. Η μελέτη και η τήρηση των σχολικών κανόνων μπορεί να φαίνονται λιγότερο σημαντικές σε σχέση με άλλες δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως η κοινωνικοποίηση ή η τεχνολογία.
Εξωτερικές πιέσεις και άγχη
Η πίεση για καλές επιδόσεις στο σχολείο, η προετοιμασία για εξετάσεις ή η ανησυχία για το μέλλον (π.χ., επαγγελματική σταδιοδρομία, πανελλήνιες εξετάσεις) μπορεί να προκαλέσει άγχη που αποσπούν την προσοχή από το διάβασμα.
Social media
Στην εποχή της τεχνολογίας, οι έφηβοι συχνά προτιμούν να αφιερώνουν χρόνο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το διαδίκτυο, όπως τα παιχνίδια ή τα social media, αντί για τη μελέτη.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα
Εάν το περιεχόμενο των μαθημάτων στο σχολείο δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον του εφήβου, τότε μπορεί να νιώθει ότι το διάβασμα είναι βαρετό ή άσκοπο. Η έλλειψη σύνδεσης με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα ή τους στόχους μπορεί να μειώσει τη διάθεση των παιδιών για μάθηση.
Δυσκολίες προσαρμογής
Κάποιοι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν εντοπιστεί ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί σωστά, κάτι που μπορεί να τους αποθαρρύνει από το διάβασμα.
Οικογενειακό περιβάλλον
Η υποστήριξη ή η έλλειψη αυτής από τους γονείς καθώς η πίεση που μπορεί να ασκείται για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσέγγιση του παιδιού προς τη μελέτη.
Για να βοηθήσετε το παιδί να επανενεργοποιήσει τη διάθεσή του για διάβασμα
Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το θέμα με υπομονή, κατανόηση και ευελιξία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του. Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές:
Δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος
Το παιδί είναι απαραίτητι να έχει έναν ήρεμο χώρο για διάβασμα, απαλλαγμένο από περισπασμούς (όπως τηλεόραση ή κινητό).
Προσπαθήστε επίσης να προγραμματίσετε έναν σταθερό χρόνο κάθε μέρα για διάβασμα, δημιουργώντας μια ρουτίνα που θα ενισχύσει την αίσθηση της υπευθυνότητας και της συνέπειας.
Συζήτηση για τα ενδιαφέροντά του
Αξίζει να μπείτε στη διαδικασία να συνδέσετε τα σχολικά μαθήματα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του παιδιού. Αν για παράδειγμα αγαπά τη μουσική ή τον αθλητισμό, βοηθήστε το να κατανοήσει πώς αυτά σχετίζονται με το διάβασμα.
Συζητήστε επίσης για τα οφέλη της μάθησης και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους, είτε αυτοί είναι ακαδημαϊκοί είτε επαγγελματικοί.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Αντί για πολλές ώρες μελέτης, χωρίστε τις εργασίες σε μικρότερα κομμάτια, με συγκεκριμένους και εύκολα επιτεύξιμους στόχους. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της υπερφόρτωσης και ενισχύει την αίσθηση της πρόοδου.
Μην ξεχνάτε τις μικρές ανταμοιβές (π.χ. έξοδος με φίλους) όταν ολοκληρώνει το παιδί τις υποχρεώσεις του.
Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε συζητήσεις
Τι θα λέγατε να μοιραστεί το παιδί ό,τι διαβάζει; Η συζήτηση όσων μαθαίνει μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση και το ενδιαφέρον του.
Δώστε επιπλέον παραδείγματα από τη ζωή για το πώς το διάβασμα μπορεί να του φανεί χρήσιμο. Η σύνδεση της θεωρίας με την πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει τη διάθεση για μάθηση.
Αξιοποίηση της τεχνολογίας
Χρησιμοποιήστε ψηφιακά εργαλεία, όπως εκπαιδευτικά βίντεο, εφαρμογές, ή παιχνίδια που συνδέονται με τα μαθήματα του σχολείου για να γίνει η διαδικασία πιο ελκυστική και διαδραστική.
Καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στην αποτυχία
Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης και δεν πρέπει να αποθαρρύνει το παιδί. Η υποστήριξη όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες βοηθούν στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας.
Αναγνωρίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού και ενθαρρύνετε την πρόοδο του σε τομείς που μπορεί να έχει λιγότερη αυτοπεποίθηση.
Αναγνώριση και ενίσχυση της αυτονομίας
Αφήστε το παιδί να πάρει πρωτοβουλία. Επιτρέψτε του να διαλέξει σε ποια μαθήματα θέλει να εμβαθύνει περισσότερο, δίνοντάς του περισσότερο έλεγχο στη διαδικασία.
Η αναγνώριση της προσπάθειας στην όλη διαδικασία και όχι μόνο του αποτελέσματος ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και το ενθαρρύνει να συνεχίσει.
Επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί
Αν διαπιστώσετε ότι ο έφηβος αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες (π.χ. μαθησιακές), αναζητήστε υποστήριξη από ειδικούς για εξατομικευμένη προσέγγιση.