Kάθε μαμά μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στην αρχή της μητρότητας, οι πιο κύριες από τις οποίες, περιλαμβάνουν:

Έλλειψη ύπνου

Οι τακτικές βραδινές αφυπνίσεις και η ανάγκη του μωρού για συνεχή φροντίδα, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση και να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική υγεία της νέας μαμάς.

Διαβάστε επίσης: Εύα Μέντες: Παραδέχεται ότι κάνει αυτό το λάθος ως μαμά

Μαμά: Προσαρμογή στο νέο ρόλο

Η μετάβαση στο ρόλο της μητέρας είναι συναισθηματικά και ψυχικά απαιτητική. Η νέα μαμά μπορεί να αισθάνεται αβεβαιότητα για το αν κάνει τα “σωστά” ή αν είναι απόλυτα έτοιμη για τη νέα της ευθύνη.

Άγχος και φόβοι για την ανατροφή του παιδιού

Κάθε νέα μαμά έχει το άγχος αν θα φροντίσει το μωρό της με τον καλύτερο τρόπο και αν θα είναι “καλή” μαμά. Οι αμφιβολίες για τις ικανότητές της και ο φόβος της αποτυχίας είναι συχνά αισθήματα που την κατακλύζουν.

Αλλαγές στο σώμα

Η μητρότητα φέρνει συνήθως σωματικές αλλαγές, όπως απώλεια φυσικής κατάστασης, αλλαγές στο βάρος κλπ., καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση της μαμάς.

thilasmos

Αίσθηση απομόνωσης

Οι πρώτοι μήνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα “μοναχικοί”, καθώς η νέα μαμά επικεντρώνεται στο μωρό και ενδέχεται να έχει λιγότερο χρόνο για κοινωνικές επαφές. Η αίσθηση της απομόνωσης μπορεί να ενισχυθεί από την έλλειψη υποστήριξης ή την απουσία συγγενών.

Εξισορρόπηση με τις προσωπικές ανάγκες

Οι νέες μαμάδες πολλές φορές παραμελούν τις προσωπικές τους ανάγκες (π.χ. χρόνο για τον εαυτό τους, επαγγελματική ζωή), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση.

Νέα μαμά και σχέση με τον σύντροφο

Η αλλαγή της δυναμικής της σχέσης με τον σύντροφο μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ή αποξένωση και απογοήτευση μεταξύ του ζευγαριού.

Αντιμετώπιση των προσδοκιών

Οι κοινωνικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι μια “τέλεια” μητέρα και οι συγκρίσεις, μπορεί να δημιουργήσουν πίεση και στρες. Η νέα μαμά μπορεί να νιώθει ότι πρέπει πάντα να ανταποκρίνεται σε υπερβολικές απαιτήσεις.

Δυσκολίες με τον θηλασμό ή τη σίτιση

Ο θηλασμός ή η σίτιση του μωρού είναι μία από τις πιο απαιτητικές πτυχές της μητρότητας. Αν υπάρξουν δυσκολίες όπως πόνοι, αποτυχία του μωρού να θηλάσει ή ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα σίτισης, αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική πίεση.

Μαμά και ανησυχίες οικονομικής φύσεως

Η ανατροφή ενός παιδιού συνεπάγεται και νέες οικονομικές υποχρεώσεις. Οι νέες μαμάδες μπορεί να ανησυχούν για το πώς να διαχειριστούν τα έξοδα, αν και πότε θα επιστρέψουν στη δουλειά τους ή αν το εισόδημα τους θα είναι επαρκές.

Νέα μαμά και υποστήριξη

Ζητήστε βοήθεια

Η υποστήριξη από τον σύντροφο, την οικογένεια ή τους φίλους είναι κρίσιμη. Μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια όταν την χρειάζεστε, είτε αυτό αφορά να σας κρατήσουν το μωρό για λίγο, να φροντίσουν το σπίτι ή να σας φέρουν φαγητό. Η αναγνώριση ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνη σας είναι το πρώτο βήμα για να μειώσετε το άγχος.

Αποδεχτείτε ότι δεν υπάρχει “τέλεια μαμά”

Κάθε μέρα φέρνει νέες προκλήσεις, και το πιο σημαντικό είναι να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες, καθώς κάθε οικογένεια είναι διαφορετική.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Για να φροντίσετε το μωρό σας, πρέπει πρώτα να φροντίσετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε όταν το μωρό κοιμάται, να τρωτε σωστά και να έχετε λίγο χρόνο για εσάς, ακόμα κι αν είναι μόνο για να πιείτε έναν καφέ ή να κάνετε μια σύντομη βόλτα.

Δημιουργήστε ρουτίνες

Η δημιουργία ρουτινών μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και να μειώσει το άγχος. Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια σταθερή ώρα για ύπνο, φαγητό και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί

Είναι φυσικό να αισθάνεστε κουρασμένη και να χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να τα καταφέρει όλα από την αρχή.

Ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφο

Η επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι πολύ σημαντική. Συζητήστε για τις ανάγκες σας, για το πώς μπορείτε να μοιραστείτε τις ευθύνες και για το πώς αισθάνεστε. Η συνεργασία θα βοηθήσει και τους δύο να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις πιο αποτελεσματικά.

Διαχείριση του άγχους

Η νέα μητέρα μπορεί να βιώσει υψηλά επίπεδα άγχους λόγω των πολλών ευθυνών. Η εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή διαλογισμός, μπορεί να βοηθήσει και ακόμα και λίγα λεπτά καθημερινής ηρεμίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Εκπαίδευση και συμβουλές

Αν υπάρχουν θέματα με τη φροντίδα του μωρού (π.χ. θηλασμός, ύπνος), αναζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν, πέραν από το γιατρό σας, πολλοί πόροι, όπως βιβλία από ειδικούς για νέες μαμάδες που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές.

Αποδοχή των συναισθημάτων σας

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε από χαρά και ενθουσιασμό μέχρι άγχος και αμφιβολία. Η αποδοχή και η έκφραση αυτών των συναισθημάτων, είτε μιλώντας σε έναν φίλο είτε καταγράφοντας τις σκέψεις σας, είναι σημαντική για την ψυχική σας υγεία.

Βοήθεια από επαγγελματίες αν χρειάζεται

Αν αισθάνεστε  ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ότι έχετε ξεπεράσει τα όριά σας, μην διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη.

Κάθε νέα μαμά είναι απαραίτητο να καταλάβει ότι δεν είναι μόνη της. Ναι, η μητρότητα είναι απαιτητική αλλά και μία από τις πιο ανταποδοτικές εμπειρίες.