Υλικά για 6 μερίδες

  • 500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 10 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
  • 300 γρ. φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα μουλιασμένα ρεβίθια και κρύο εμφιαλωμένο νερό ή ζωμό λαχανικών και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τα ρεβίθια κρατώντας το νερό όπου έβρασαν.
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά 7 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο, να μαραθούν. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, συμπληρώνουμε το νερό όπου έβρασαν τα όσπρια, ίσα να καλυφθούν να υλικά, και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από την κατσαρόλα μια γεμάτη κουτάλα της σούπας ρεβίθια (μαζί με το ζωμό τους) και τα κρατάμε στην άκρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα.
  • Στο μεταξύ, χτυπάμε στον πολυκόφτη τα ρεβίθια που αφαιρέσαμε μαζί με το νερό τους, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με κρεμώδη υφή.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κρέμα ρεβιθιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμα, να χυλώσει. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ραντίζοντας το καθένα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ