Ένα εσωστρεφές παιδί συνήθως προτιμά τις μοναχικές δραστηριότητες. Μπορεί να είναι πιο ντροπαλό απ’ όσο ενδεχομένως θα έπρεπε και πιθανώς να αισθάνεται άβολα σε κοινωνικές συναθροίσεις ή όταν είναι το κέντρο προσοχής. Τα εσωστρεφή παιδιά συχνά επεξεργάζονται και κατανοούν τα συναισθήματά τους πριν τα εκφράσουν, πράγμα που μπορεί να τα κάνει να φαίνονται αποστασιοποιημένα. Αν και έχουν φίλους, συνήθως έχουν λίγους και καλούς. Προτιμούν άλλωστε τις στενές και βαθιές σχέσεις παρά τις ευρύτερες κοινωνικές συναναστροφές.

Επιπλέον, τα εσωστρεφή παιδιά χαρακτηρίζονται από παρατηρητικότητα και τους αρέσει να σκέφτονται πριν εκφράσουν άποψη, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πιο σκεπτικά ή “κλειστά”. Όταν είναι γύρω από άτομα που δεν γνωρίζουν καλά, μπορεί να είναι πιο σιωπηλά και να παρατηρούν από μακριά, πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωστρέφεια δεν είναι κάτι αρνητικό. Τα εσωστρεφή παιδιά συνήθως έχουν την εξαιρετική ικανότητα να σκέφτονται σε βάθος και να δημιουργούν ουσιαστικούς δεσμούς. Παρόλα αυτά, για να βοηθήσουμε το παιδί να μας ανοίγεται περισσότερο, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε:

Διαβάστε επίσης: Ανθεκτικά παιδιά: 10 χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν

Δημιουργία ασφαλούς χώρου για το παιδί

Το παιδί πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να εκφραστεί χωρίς το φόβο της κριτικής ή της απόρριψης. Ενθαρρύνετέ το λοιπόν να μιλήσει και μην το διακόπτετε. Η ενεργητική ακρόαση ενισχύει την εμπιστοσύνη και κάνει το παιδί να αισθάνεται πως το καταλαβαίνουν.

Δημιουργία θετικών εμπειριών

Αν το παιδί συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν, αυτό μπορεί να το φέρει πιο κοντά με περισσότερους συνομηλίκους του.

Μικρά βήματα

Αν το παιδί είναι πολύ “κλειστό”, μην το πιέζετε για μεγάλες αλλαγές ή άμεσες… αποκαλύψεις. Μικρές συζητήσεις και στιγμές επικοινωνίας που γίνονται μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κεφάλαιο “αυτοεκτίμηση”

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού, ώστε να αισθάνεται πιο άνετα να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Συζήτηση περί συναισθημάτων

Μη φοβηθείτε να συζητήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματα με τρόπο που δεν θα το κάνει να νιώσει άβολα. Συζητώντας χωρίς πίεση για τα συναισθήματα γενικότερα, ίσως κατανοήσει και τελικά εκφράσει και τα δικά του.