Είναι δυσλεξία η ΔΕΠΥ;

Τόσο η δυσλεξία όσο και η ΔΕΠΥ είναι νευροαναπτυξιακές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του παιδιού. Πως, όμως, θα τις ξεχωρίσουμε;
17 Φεβρουαρίου 2025 | 08:00

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και η δυσλεξία μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα, όπως δυσκολίες στην προσοχή, την οργάνωση και τη μνήμη.

Τι είναι η δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να διαβάζει, να γράφει και να κατανοεί τον γραπτό λόγο. Τα παιδιά με δυσλεξία συνήθως έχουν κανονική νοημοσύνη και δεν έχουν άλλες διαταραχές, αλλά αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες στη μάθηση, ιδιαίτερα με τις λέξεις, την ορθογραφία και την ανάγνωση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσλεξίας στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολία στην ανάγνωση: Τα παιδιά με δυσλεξία διαβάζουν αργά και συχνά κάνουν λάθη κατά την ανάγνωση λέξεων, ακόμα και λέξεων που έχουν ξαναδεί.

  2. Δυσκολία στην ορθογραφία: Τα παιδιά με δυσλεξία συχνά δυσκολεύονται να γράψουν σωστά τις λέξεις, ενώ μπορεί να παραλείπουν ή να προσθέτουν γράμματα.

  3. Δυσκολία στην κατανόηση του γραπτού λόγου: Παρά την ικανότητά τους να διαβάζουν, μπορεί να έχουν προβλήματα να κατανοήσουν το νόημα αυτού που διαβάζουν.

  4. Δυσκολία με τον προφορικό λόγο: Πολλά παιδιά με δυσλεξία έχουν επίσης δυσκολία στην προφορά λέξεων ή στη χρήση σωστής γραμματικής και σύνταξης στον προφορικό λόγο.

Η δυσλεξία δεν σχετίζεται με τη νοημοσύνη του παιδιού και δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης προσπαθειών. Είναι μια διαταραχή που οφείλεται σε διαφορετική επεξεργασία της γλώσσας στον εγκέφαλο, συνήθως λόγω γενετικών ή νευρολογικών παραγόντων.

Η διάγνωση της δυσλεξίας στα παιδιά γίνεται μέσω ειδικών διαγνωστικών αξιολογήσεων από παιδοψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς ή άλλους επαγγελματίες.

Τα παιδιά με δυσλεξία, με την κατάλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση, μπορούν να επιτύχουν και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής τους ζωής.

Τι είναι η ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) στα παιδιά είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές και επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να εστιάσει, να οργανώσει και να ελέγξει τις παρορμήσεις του.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στο σχολείο και στην κοινωνική τους ζωή λόγω της υπερκινητικότητας, της παρορμητικότητας και της αδυναμίας να συγκεντρωθούν για μεγάλες περιόδους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολία στη συγκέντρωση: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, να παρακολουθήσουν το μάθημα ή να εστιάσουν σε μια δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  2. Υπερκινητικότητα: Αντί να κάθονται ήρεμα, τα παιδιά συχνά κινούνται ασταμάτητα, τρέχουν ή σκαρφαλώνουν σε ακατάλληλες περιστάσεις και έχουν δυσκολία στο να παραμείνουν καθισμένα για παρατεταμένο χρόνο.

  3. Παρορμητικότητα: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά διακόπτουν τους άλλους, έχουν δυσκολία να περιμένουν τη σειρά τους ή να κάνουν υπομονή, και ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του παιδιού με τους γονείς, τους δασκάλους και τους συμμαθητές του. Επίσης, τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά παρουσιάζουν προβλήματα με τη μαθησιακή απόδοση και την αυτοεκτίμησή τους.

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στα παιδιά γίνεται από ειδικούς, όπως παιδοψυχίατρους ή ψυχολόγους, που αξιολογούν τα συμπτώματα και την επίδρασή τους στη ζωή του παιδιού.

Με την κατάλληλη υποστήριξη, τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να αναπτύξουν στρατηγικές για να έχουν επιτυχία στο σχολείο και στη ζωή.

Οι διαφορές τους

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει κυρίως την προσοχή, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα, ενώ η δυσλεξία επηρεάζει κυρίως την ανάγνωση και την επεξεργασία της γλώσσας.

Αν και και οι δύο καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη σχολική και κοινωνική λειτουργικότητα, οι συγκεκριμένες προκλήσεις και οι δυνατότητες των ατόμων με ΔΕΠΥ και δυσλεξία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Για παράδειγμα, ένα άρθρο του 2020 αναδεικνύει ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι πιο δημιουργικά από τους συνομηλίκους τους, ενώ μια μελέτη του 2018 υποδεικνύει ότι τα άτομα με δυσλεξία ενδέχεται να διαθέτουν υψηλές ικανότητες λογικής σκέψης και οπτικοχωρικών δεξιοτήτων.

Πρόσφατα Άρθρα
Quiz: Είναι έτοιμο το παιδί για αδερφάκι; 2 Απριλίου 2025, 14:00
Παιδί ή αλλιώς ένας μικρός φιλόσοφος: Τι κάνουμε στο πέμπτο «γιατί» της ημέρας, πριν καν πιούμε καφέ; 2 Απριλίου 2025, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Κάθε μέρα πρέπει να είναι μια «ημέρα αποδοχής» 2 Απριλίου 2025, 08:00
Εφηβεία: Τι αλλαγές να περιμένουμε; 1 Απριλίου 2025, 08:00
Παιδί: Πότε έχει «εγκέφαλο ποπ κορν»; 31 Μαρτίου 2025, 14:00
Τα “τυχερά” του να έχεις αδερφή: Ποια τα οφέλη για την ψυχική υγεία; 30 Μαρτίου 2025, 14:00
Το TikTok σας έπεισε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ; 30 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδί: Ώρα αποφόρτισης για όνειρα γλυκά 29 Μαρτίου 2025, 14:00
«Τεμπέλικο» μάτι: 15% των παιδιών σχολικής ηλικίας κινδυνεύουν 29 Μαρτίου 2025, 08:00
«Adolescence»: Πόσο κινδυνεύουν οι έφηβοι από το διαδίκτυο; 29 Μαρτίου 2025, 08:00
Παιδιά: Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα! 28 Μαρτίου 2025, 08:00
Μπαμπάδες: Τα αστεία σας ενισχύουν την ανάπτυξη των παιδιών 27 Μαρτίου 2025, 14:00
Ανάπτυξη εγκεφάλου στην εφηβεία: Το ντόμινο σκέψης που οδηγεί στην ευτυχία 26 Μαρτίου 2025, 14:00
Άγχος: Πόσο σοβαρά επηρεάζει το παιδί μας; 26 Μαρτίου 2025, 08:00
Πώς θα ενισχύσουμε το EQ των παιδιών; 25 Μαρτίου 2025, 14:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version