Όταν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα, μπορεί να πάρει διαζύγιο και ο κάθε ένας από τους δύο να συνεχίσει τη ζωή του. Τι γίνεται όμως όταν δύο άνθρωποι εκτός από παντρεμένοι μεταξύ τους είναι και γονείς; Πόσο δύσκολο είναι να επικοινωνηθεί στο παιδί η απόφαση των γονιών του να ζήσουν χωριστά;
Υπάρχουν κάποιοι ενδεδειγμένοι τρόποι, για να έρθει πιο ομαλά στο παιδί μας η νέα πραγματικότητα στην οποία καλείται να προσαρμοστεί, το ότι δηλαδή η μαμά και ο μπαμπάς προτιμούν να μην είναι πια μαζί και άρα θα πάρουν διαζύγιο.
Διαβάστε επίσης: Αυτό αγχώνει τους γονείς περισσότερο και από τη δουλειά
Αυτά που πρέπει να προσέξουμε για να μην πληγώσουμε τα παιδιά μας και να μην έρθουμε και εμείς σε δύσκολη θέση είναι τα εξής:
Να έχουμε αποφασίσει πώς θα μιλήσουμε για το διαζύγιο στο παιδί
Το να έχουμε με τον σύντροφό μας μία κοινή οπτική για το πώς θα επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας το θέμα του διαζυγίου μας, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει από πριν να έχουμε συμφωνήσει με ποιόν τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα θα ειπωθεί στο παιδί και τι θα απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις του σχετικά με αυτό. Ίσως, μάλιστα, χρειαστεί να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι.
Να επιλέξουμε ένα ασφαλές μέρος για τη συζήτηση περί διαζυγίου
Καλό είναι να συζητήσουμε μαζί του για το επίμαχο ζήτημα σε έναν χώρο ζεστό και φιλικό, όπου κυρίως εκείνο αλλά και εμείς θα νιώθουμε άνετα και ασφαλείς. Θα πρέπει να μην βρίσκεται εκεί κανείς άλλος, εκτός από τους γονείς και το παιδί. Σίγουρα θα χρειαστεί να φροντίσουμε, ώστε οι συνθήκες να είναι καλές, να υπάρχει ηρεμία, συνεννόηση και όσο γίνεται καλή διάθεση, όχι νεύρα ή άλλες δύσκολες καταστάσεις. Ο χωρισμός των γονιών μπορεί στο παιδικό μυαλό να συνδεθεί με αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από τις καταστάσεις αυτές, γεγονός που θα επιδεινώσει το άγχος του παιδιού γύρω από αυτό το θέμα.
Να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το διαζύγιο
Να λέμε στο παιδί την αλήθεια. Αν δεν ξέρουμε την απάντηση σε κάποια από τις ερωτήσεις του, καλό είναι να μην του εντείνουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια ή να το αφήνουμε στην άγνοια, σιωπώντας. Είναι προτιμότερο να του λέμε ότι αυτό που ρώτησε είναι κάτι που σκεφτόμαστε ακόμη, γι΄αυτό και δεν ξέρουμε ακόμη λεπτομέρειες, αλλά πως όταν τις έχουμε θα το ενημερώσουμε αμέσως.
Να προσφέρουμε στα παιδιά την αίσθηση της σταθερότητας
Ο χωρισμός των γονιών είναι μια κατάσταση που προκαλεί αστάθεια στα παιδιά, αφού τους αλλάζει όλη την καθημερινότητα, ίσως και την εικόνα που έχουν για τους γονείς τους και για τη σχέση που έχουν εκείνα μαζί τους. Συχνά αναρωτιούνται αν η απόφαση αυτή των γονιών τους σχετίζεται με την αγάπη τους προς αυτά, αν έχει αλλάξει κάτι ή αν ευθύνονται εκείνα για αυτή την εξέλιξη. Καλό είναι να διαβεβαιώνουμε το παιδί ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση αυτή και να του παρέχουμε την ασφάλεια και την αγάπη που χρειάζεται.
Να είμαστε θετικοί και ευχάριστοι, χωρίς να αγνοούμε τα συναισθήματά τους
Το πιθανότερο είναι ότι τα παιδιά μας έχουν το αίσθημα της απώλειας. Ξαφνικά η ζωή τους αλλάζει, εξαιτίας ενός γεγονότος που δεν μπορούν να ελέγξουν, το οποίο όμως τα επηρεάζει στην πραγματικότητα περισσότερο από ό,τι τον καθένα. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να νιώθουν ότι χάνουν κάτι που είχαν και να αισθάνονται ένα κενό. Με το να είμαστε αισιόδοξοι και να δείχνουμε ευχάριστοι, κατά τη συζήτησή μας, σίγουρα προστατεύουμε το παιδί από το να αναπτύξει περισσότερο άγχος, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανησυχία του.
Όσες συμβουλές και αν γραφτούν, το ζήτημα του διαζυγίου για κάποιον που έχει παιδιά, παραμένει σοβαρό και δύσκολο. Αν βρισκόμαστε κοντά σε μια τέτοια απόφαση ή αν την έχουμε ήδη πάρει, δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, ούτε να νιώθουμε τύψεις. Αρκεί να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί και όσο πιο αληθινοί γίνεται, όταν κάνουμε αυτή την κουβέντα με τα παιδιά μας!