Οι γονείς τείνουν να ασχολούνται όλο και λιγότερο με τη διατροφή των παιδιών τους, όσο αυτά μεγαλώνουν. Οι έφηβοι σπάνια προσέχουν τι τρώνε και ο γονείς τους δεν δίνουν τόση σημασία, εξαιτίας υποχρεώσεων ή επειδή έχουν κουραστεί να αγχώνονται για αυτό. Αυτό όμως είναι λάθος πρακτική, αφού η διατροφή των εφήβων είναι πολύ σημαντική, καθώς η ηλικία τους επιτάσσει να έχουν πολλή ενέργεια.
Η απόδοσή στα μαθήματα του σχολείου τους, που διαρκώς δυσκολεύουν, οι κοινωνικές συνήθειες που αναπτύσσουν, τα διάφορα αθλήματα που ενδεχομένως ξεκινούν, όλα αυτά απαιτούν ενέργεια, που μόνο με μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να πάρει ένας έφηβος.
Διαβάστε επίσης: Έξυπνα παιδιά- Καλοί βαθμοί;
Αντίθετα, αν τα παιδιά μας στην εφηβική ηλικία δεν τρέφονται όπως πρέπει, υπάρχει ο κίνδυνος η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό τους να επιδράσει αρνητικά στη συγκέντρωση και την αποδοτικότητά τους, στην αυτοεκτίμησή τους, ακόμη και στη διάθεσή τους, ενώ βέβαια μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ακόμη και στην υγεία τους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί ένας έφηβος να μην τρέφεται ισορροπημένα. Είναι πιθανό να αντιμετωπίζει άγχος, εξαιτίας του στρες για το σχολείο, της πίεσης από τους συνομηλίκους του, που πολλές φορές μπορεί να πάρει και τις διαστάσεις σχολικού εκφοβισμού, ή ενός οικογενειακού προβλήματος, ενώ ενδέχεται να τον απασχολούν ζητήματα, όπως η εμφάνισή του και το βάρος του, να προσπαθεί να χάσει ή να πάρει κιλά.
Η ευαισθησία των εφήβων σε σχέση με την εικόνα τους είναι μεγάλη και επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Είναι λογικό, αν σκεφτούμε πως παρατηρούν το σώμα τους μέρα με τη μέρα να αλλάζει με αλματώδεις ρυθμούς.
Προς αποφυγή ενίσχυσης του άγχους εικόνας που έχουν τα παιδιά στην εφηβική ηλικία και το οποίο είναι δυνατόν να τα οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές, οι γονείς οφείλουν να προσέχουν πολύ τη διατροφή των παιδιών τους. Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέχουν είναι να μην είναι επικριτικοί και να μην ενισχύουν την ανασφάλεια του παιδιού σε σχέση με το σώμα του.
Ποια είναι τα σημάδια ότι οι έφηβοι δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή
Κακές επιλογές. Είναι περισσότερο από πιθανό για ένα παιδί στην εφηβεία να θέλει να τρώει συχνά junk food, γιατί αυτό κάνουν και πολλοί φίλοι του, γιατί μπορεί να έχει βαρεθεί τα σπιτικά γεύματα και γιατί το βρίσκει πιο νόστιμο. Οι έφηβοι καταναλώνουν πιο πολλά μπέργκερ και ροφήματα με ζάχαρη, παρά λαχανικά και χυμούς.
Μεγάλες ποσότητες. Πολλοί έφηβοι καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τις ενδεδειγμένες για το φύλο και την ηλικία τους. Στην πραγματικότητα, κάθε έφηβος, όπως και κάθε ενήλικας, είναι διαφορετικός και έτσι έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Εξαρτάται από το βάρος του, την ακριβή ηλικία του και την ποσότητα φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά του. Όμως, τα παιδιά κάποιες φορές δεν έχουν μέτρο, ενώ άλλες φορές τρώνε πολύ από άγχος.
Μικρές ποσότητες. Η ιδέα που έχει στο μυαλό του ο έφηβος για την τέλεια εικόνα του σώματός του, μπορεί να είναι στρεβλή. Με στόχο τη μείωση του βάρους τους, οι έφηβοι μπορεί να μειώνουν διαρκώς δραστικά την ποσότητα τροφής τους.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ντίκιν, η μη ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται ακόμη και με ψυχικές διαταραχές στους εφήβους, όπως είναι η κατάθλιψη, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού και την μελλοντική του ζωή ως ενήλικα.
Οι γονείς οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους και να συμβουλεύουν καλύτερα τα παιδιά τους σχετικά με τη διατροφή τους. Δεν χρειάζεται να τα καταπιέσουν, δεν θα καταφέρουν κάτι έτσι. Εκτός από τη συζήτηση, που πάντα είναι μια λύση, επειδή μιλάμε για έφηβους και άρα είναι πιθανόν αυτοί να αντιδράσουν αρνητικά σε όποια προσπάθεια των γονιών τους για διάλογο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να βελτιώσουμε την καθημερινή τους διατροφή.
- Να έχουμε λιγότερα σνακ στο ντουλάπι και στο ψυγείο.
- Να τα πάμε μία βόλτα στο μανάβικο, όταν είναι μικρά.
- Να κάνουμε οικογενειακές συνεδρίες μαγειρέματος.
- Να είμαστε πρώτα από όλα εμείς το καλό παράδειγμα.
- Να δίνουμε σημασία στο σημαντικότερο γεύμα της μέρας, το πρωινό.