Υλικά για 5 μερίδες
- 1 συσκευασία κανελόνια
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή ρεγκάτο)
Για τον κιμά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 γαρίφαλο
- 1 κόκκο μπαχάρι
- 1 πρέζα κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 ποτηράκι ε.π. ελαιόλαδο
- 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 ποτηράκι νερό
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σκουρύνει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά. Τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας και την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Την αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά και τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
- Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-12 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ