Από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα παιδιά μας να κολλήσουν κάτι, από κάποιο κρυολόγημα, μέχρι γρίπη ή γαστρεντερίτιδα. Παρ’ όλα αυτά, πριν πανικοβληθούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ακολουθήσουμε μερικά απλά προληπτικά βήματα για να μειώσουμε σημαντικά αυτό τον κίνδυνο!

Τη χειμερινή σεζόν, που θεωρείται «η εποχή των ασθενειών», οι ιοί και τα βακτήρια είναι σε έξαρση, άρα όλοι μας, όχι μόνο τα παιδιά, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε. Όταν όμως αρρωσταίνουν εκείνα, συχνά μας πιάνει άγχος και πανικός. Δεν χρειάζεται όμως, γιατί υπάρχει τρόπος ακόμη και να το προλάβουμε.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα αναρρώσει το παιδί πιο σύντομα από το κρυολόγημα;

Τα εμβόλια εννοείται είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους πρόληψης, αλλά οι γονείς δεν πρέπει να σταματούν εκεί. Τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο εύκολα, επειδή εκτίθενται σε συνθήκες που ευνοούν τη μεταφορά και την εξάπλωση των μικροβίων και των ιών, όπως ας πούμε σε γεμάτες σχολικές αίθουσες ή σε παιδικές χαρές, όπου μοιράζονται τα παιχνίδια και τα σνακ τους με τους φίλους τους. Επίσης, το ανοσοποιητικό τους δεν είναι ακόμη θωρακισμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει νέες ασθένειες.

Η COVID-19, η εποχική γρίπη και το RSV καραδοκούν και οι γονείς δεν ξέρουν πώς και από τι να πρωτοφυλαχτούν. Ας δούμε παρακάτω μερικά tips για να προλάβουμε τα παιδικά κρυολογήματα.

Η καθαριότητα ως ασπίδα για το κρυολόγημα

Η καθαριότητα και η καλή υγιεινή είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά των μικροβίων και των ιών. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας θα αποφύγει να κολλήσει κάποιο κρυολόγημα, αλλά σίγουρα καθαρίζοντας το σπίτι μας τακτικά και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις επιφάνειες που αγγίζουν τα παιδιά, μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο.

Εξίσου σημαντική είναι η καλή υγιεινή των χεριών. Ειδικά πριν από το φαγητό, αλλά όχι μόνο, το πλύσιμο των χεριών με νερό, σαπούνι και κάποιες φορές με αντισηπτικό, καλό είναι να γίνει συνήθεια για το παιδί μας.

Ακόμη, θα μπορούσαμε να διδάξουμε τα παιδιά μας να βάζουν το χέρι στο στόμα ή τη μύτη τους, όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να μη χρησιμοποιούν το ύφασμα από κάποιο ρούχο τους για να καθαρίζουν τις ρινικές του εκκρίσεις, αλλά να έχουν πάντα μαζί τους χαρτομάντιλα.

Άσκηση με όλη την οικογένεια

Οι οικογένειες καλό είναι να καταναλώνουν χρόνο, κάνοντας κάποια δραστηριότητα έξω από το σπίτι και γενικότερα έξω από κλειστούς χώρους. Αυτό θα απομακρύνει τα παιδιά από τις εστίες μικροβίων, που υπάρχουν κατά βάση σε εσωτερικούς χώρους με πολυκοσμία, ενώ παράλληλα θα τους προσφέρει ενέργεια. Ένα μισάωρο άσκηση τη μέρα, μια εκδρομή ή ένα παιχνίδι στη φύση μειώνει τα επίπεδα άγχους, γεγονός που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολύ νερό

Οι ιοί και τα κρυώματα προκαλούν αφυδάτωση, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό. Η κατανάλωση υγρών παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση των σωματικών μας λειτουργιών. Το νερό βοηθά το σώμα να παράγει βλέννα, η οποία απομακρύνει τις τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες από τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα, όταν είμαστε ενυδατωμένοι σωστά, διατηρούνται τα επίπεδα ενέργειάς μας σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Ας μάθουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Ίσως είναι καλή ιδέα να έχουν μαζί τους ένα παγούρι στο σχολείο ή να τους επιβραβεύουμε με κάτι, όταν πίνουν όσα ποτήρια νερό την ημέρα χρειάζεται.

Καλή ποιότητα ύπνου

Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται σωστά. Το πόσο καλά κοιμόμαστε έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον οργανισμό μας. Κατά τον ύπνο, το σώμα δεν ξεκουράζεται μόνο, αποκαθιστά και τις βλάβες του, αφού προχωράει σε ανανέωση των κυττάρων και των ιστών του. Για να βελτιώσετε την ποιότητα ύπνου του παιδιού σας, μπορείτε να περιορίσετε τον χρόνο που χρησιμοποιεί συσκευές με οθόνες, όπως τάμπλετ ή κινητά.

Ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μην καταφέρνει πάντα να αποτρέψει μια παιδική ίωση, ωστόσο είναι δυνατόν να συμβάλει στην πιο γρήγορη ανάρρωση ή στο πόσο σοβαρά θα νοσήσει το παιδί μας. Τι περιλαμβάνει μια τέτοια διατροφή;

  • Φυτικές ίνες για την υγεία του εντέρου
  • Βιταμίνη C ως φυσικό αντιοξειδωτικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού
  • Πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια, φακές

Αν ακολουθήσουμε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να μειώσουμε όχι μόνο τους κινδύνους εμφάνισης κάποιου κρυολογήματος για το παιδί μας, αλλά και το δικό μας μόνιμο άγχος γύρω από αυτό!