Τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν επηρεάσει σημαντικά την αλληλεπίδραση που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Από αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και ένας νέος όρος, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «τεχνο-παρεμβολή».

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, η «τεχνο-παρεμβολή» είναι η διαταραχή των αλληλεπιδράσεων γονέα-παιδιού, λόγω της χρήσης της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα των ευρέως πλέον διαδεδομένων smartphones.

Διαβάστε επίσης: Εξάρτηση στα smartphones: Ποιοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς;

Αυτό που συμβαίνει κάποιες φορές είναι ότι ο γονέας μπορεί να συγκεντρώνεται πολύ στο κινητό του και έτσι να μην δίνει την απαραίτητη σημασία στο παιδί του. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα, όπως, ας πούμε, να παρεμποδίσει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι πιο σημαντικό να παρακολουθείται και να εξετάζονται οι επιπτώσεις του κυρίως στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, που είναι και τα πιο καθοριστικά για την περαιτέρω ανάπτυξή του σε όλα τα επίπεδα.

Πώς επηρεάζεται το παιδί

Μία σοβαρή επίπτωση της λανθασμένης χρήσης της τεχνολογίας, παρουσία των παιδιών μας, είναι η επίδραση στην ανάπτυξη του λεξιλογίου των βρεφών και μικρών παιδιών.

Όπως φάνηκε σε σχετικές έρευνες που διεξήχθησαν σε μητέρες και στα 2χρονα παιδιά τους, οι διακοπές που συνέβησαν εξαιτίας τηλεφωνικών κλήσεων, την ώρα που μητέρα και παιδί επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μείωναν την ικανότητα του παιδιού να μάθει νέες λέξεις.

Επίσης, τα παιδιά ρωτούσαν πολύ λιγότερα πράγματα, όταν οι γονείς ήταν απασχολημένοι με το κινητό τους, γεγονός που οδηγούσε σε μειωμένη ικανότητα μάθησης.

Ακόμη και η οπτική επαφή με τα παιδιά μας είναι λογικό να μειώνεται όταν ασχολούμαστε με το κινητό, κάτι που τους στερεί την προσοχή και την επιβεβαίωση που χρειάζονται. Το να κοιτάζουμε το μωρό μας δεν είναι σημαντικό μόνο για του παρέχουμε ασφάλεια, αλλά και για να αναπτύσσουμε πιο ουσιαστική σύνδεση μαζί του. Αλλά ακόμη και πρακτικούς λόγους, όπως, ας πούμε, για να μπορούμε να το φροντίσουμε σωστά, χωρίς να αποσπόμαστε.

Για παράδειγμα, όταν μία μητέρα θηλάζει το μωρό της, πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πότε αυτό χόρτασε, ώστε να ξέρει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει το τάισμά του.

Η ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του παιδιού μας και η τρυφερότητα που του δείχνουμε, επηρεάζονται επίσης άμεσα και έμμεσα από τη σχέση που έχουμε με το κινητό μας, ακόμη και αν δεν το κατανοούμε σε πρώτο επίπεδο.

Σωστή χρήση των smartphones

Στην εποχή που ζούμε, που οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες και ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εξαρτάται από αυτή, δεν γίνεται να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιες συσκευές, όπως είναι τα κινητά ή τα τάμπλετ μας. Συχνά, εκτός από σημαντικές πληροφορίες που μας παρέχουν, μπορούν και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες, που σε πολλούς γονείς είναι υψηλά, να μας ψυχαγωγήσουν ή να μας αποφορτίσουν από την κούραση της μέρας.

Όμως, πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι καλό είναι να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας σωστά και με μέτρο, καθώς η υπερβολική χρήση της ή η χρήση της σε λάθος στιγμή επηρεάζει καθοριστικά τη σχέση μας με τα παιδιά μας, τις γνωστικές τους λειτουργίες και τα συναισθήματά τους.

Καλό είναι, λοιπόν, να απομακρυνθούμε λίγο από τα smartphones και να πλησιάσουμε το παιδί μας!