Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν προγνωστικό παράγοντα για τη μελλοντική ευτυχία των εφήβων: έναν τρόπο σκέψης που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ικανοποίηση των νέων από τη ζωή τους και να τους προετοιμάσει για μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.
Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Οι influencers κάνουν «καλά» τη δουλειά τους!
Εγκεφαλική ανάπτυξη: Ποιος τύπος σκέψης την προάγει στους εφήβους;
Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μια ομάδα ερευνητών μελετά τον τρόπο με τον οποίο η σκέψη των εφήβων προβλέπει την εγκεφαλική τους ανάπτυξη. Ορισμένα από τα ευρήματά τους ήταν εντυπωσιακά και αναπάντεχα.
Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια μελέτη για πέντε χρόνια με 65 συμμετέχοντες, ηλικίας 14-18 ετών, οι οποίοι ζούσαν σε αστικό περιβάλλον. Σε ατομικές συνεντεύξεις, οι ερευνητές έδειξαν στους εφήβους ενδιαφέροντα μικρά ντοκιμαντέρ για νέους από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, οι έφηβοι ρωτήθηκαν: «Πώς σας κάνει να αισθάνεστε η ιστορία αυτού του ατόμου;» Δεδομένου του ενδιαφέροντος υλικού, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έφηβοι στη μελέτη έκαναν συνδέσεις μεταξύ των ιστοριών και των δικών τους ζωών, καθώς και με ευρύτερα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα.
Οι ερευνητές αποκαλούν αυτή τη σκέψη «υπερβατική σκέψη». Η υπερβατική σκέψη στοχεύει να καταγράψει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε το τρέχον πλαίσιο, να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη ιστορία και να αντιμετωπίσουμε την ψυχολογική σημασία ή τις επιπτώσεις που ξεπερνούν το «εδώ και τώρα».
Η σημασία της υπερβατικής σκέψης
Όλα τα παιδιά άρχισαν αυθόρμητα να σκέφτονται για αυτά τα μεγαλύτερα ζητήματα και να ρωτούν γι’ αυτά, ή να προσπαθούν να τα συνδέσουν με τη δική τους ιστορία ή ζωή ή με μεγαλύτερες ιδέες, αξίες ή πεποιθήσεις που είχαν.
Επιπλέον, η ποσότητα της υπερβατικής σκέψης που εξέφρασαν οι έφηβοι φάνηκε να μην σχετίζεται με το IQ τους ή με δείκτες κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, όπως το εισόδημά τους, την καταγωγή ή το επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν εικόνες των εγκεφάλων των εφήβων που είχαν ληφθεί τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και ενώ σκεφτόντουσαν τις ιστορίες, μετρώντας το βαθμό σύνδεσης μεταξύ δύο κύριων δικτύων των νευρώνων που ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτόν τον τύπο σκέψης.
Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εφήβους να επιστρέψουν στο εργαστήριο δύο χρόνια αργότερα. Τότε διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν δείξει περισσότερη υπερβατική σκέψη παρουσίασαν μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου. Και πάλι, αυτό ήταν ανεξάρτητο από το IQ και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Όσο περισσότερη υπερβατική σκέψη είχε δείξει ένας έφηβος αρχικά, τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου μετρήθηκε.
Υπερβατική σκέψη και ευτυχισμένη ζωή: Ποια η σύνδεση τους;
Σε έρευνες της επόμενης τριετίας, οι νέοι ενήλικες ρωτήθηκαν για την ανάπτυξη της ταυτότητάς τους και την ικανοποίησή τους από τη ζωή, όπως πόσο τους άρεσαν οι ίδιοι και πώς ένιωθαν για τις σχέσεις τους με τους άλλους. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι οι έφηβοι των οποίων οι εγκέφαλοι έδειξαν μεγαλύτερη ανάπτυξη, όχι μόνο περισσότερη υπερβατική σκέψη, αλλά και περισσότερη ανάπτυξη στον εγκέφαλό τους με την πάροδο του χρόνου, πήραν υψηλότερες βαθμολογίες στις μετρήσεις ευημερίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να ενισχύσουμε ένα «αναπτυξιακό ντόμινο»;
Στην ουσία, οι ερευνητές τονίζουν την σημασία του φαινομένου της αναπτυξιακής αλληλουχίας, όπου η υπερβατική σκέψη οδηγεί σε εγκεφαλική ανάπτυξη, που με τη σειρά της οδηγεί στην ικανοποίηση από τη ζωή και στην ευτυχία. Ο πυρήνας αυτής της μεθόδου είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σκέφτονται βαθιά και κριτικά και να ρωτούν «γιατί;», να αμφισβητούν.
Η περιέργεια των εφήβων και η προθυμία τους να επανεξετάσουν ζητήματα και να ζυγίσουν πολλές προοπτικές φαίνεται να είναι μια πραγματικά σημαντική δύναμη στην ανάπτυξή τους όσον αφορά την ευημερία τους, την παραγωγικότητά τους και τις επιτυχημένες μεταβάσεις τους στην ενηλικίωση.
Η δυναμική της υπερβατικής σκέψης έγκειται στη σημασία να βρουν οι έφηβοι ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους. Είναι πολύτιμο λοιπόν, αν ένας γονιός μιλήσει για τον δικό του αγώνα, πόνο ή πάλη στα παιδιά του.
Ακριβώς όπως οι ερευνητές στη μελέτη χρησιμοποίησαν πραγματικές ιστορίες για να προκαλέσουν υπερβατική σκέψη, οι γονείς μπορούμε να μοιραστούμε τις δικές μας ιστορίες για να δείξουμε στα παιδιά μας διαφορετικούς τρόπους για να βρίσκουν νόημα στη ζωή τους.