Η ποικιλία στη διατροφή είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και ινών. Επιπλέον, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς όταν είναι συνηθισμένα να τρώνε διάφορες γεύσεις και υφές, είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν και άλλες τροφές στο μέλλον. Παράλληλα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αλλεργιών ή ευαισθησιών σε τροφές, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται σε ένα ευρύ φάσμα συστατικών.

Η συνεχής κατανάλωση των ίδιων τροφών από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ανισορροπίες στη διατροφή, όπως χαμηλά επίπεδα βιταμινών ή ιχνοστοιχείων και δυσκολίες στην πέψη.

Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το τρόφιμο που… αλλάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

Παιδιά στην κουζίνα

Τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν. Έτσι, επιτρέποντας στο παιδί σας να βοηθήσει στη διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων, εκείνο θα έχει μια αίσθηση ικανοποίησης όταν το γεύμα θα είναι έτοιμο. Επιπλέον, θα ανυπομονεί να δοκιμάσει όλα όσα έχει επιμεληθεί, γεγονός που θα σας γλιτώσει από την προσπάθεια να το πείσετε έστω να δοκιμάσει.

Επιτρέψτε επίσης στο παιδί να συμμετέχει στα ψώνια για το γεύμα. Εξηγήστε τις διαφορές και τη διατροφική αξία σε μια ποικιλία τροφίμων καθώς και τους λόγους που τα επιλέγετε.

Κυνηγήστε το ουράνιο τόξο

Η κατανάλωση του ουράνιου τόξου (eat the rainbow) είναι μία εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες υγείας για να ενθαρρύνει την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πολλών διαφορετικών ομάδων χρωμάτων, με διαφορετικά οφέλη:

Κόκκινο: Ρόδια, ραπανάκια, σμέουρα, κόκκινα μήλα, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ντομάτες, καρπούζια, κεράσια. Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, συνήθως παίρνουν το χρώμα τους από το λυκοπένιο και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που κάνουν το δέρμα μας να λάμπει.

Κίτρινο & πορτοκαλί: Καρότα, γλυκοπατάτες, κίτρινες πιπεριές, μπανάνες, ανανάς, μανταρίνια, κολοκύθα, καλαμπόκι. Πλούσιες σε β-καροτίνη και βιταμίνες Α και C, αυτές οι τροφές προστατεύουν τα μάτια μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Πράσινο: Σπανάκι, λαχανίδα, μπρόκολο, αβοκάντο, σπαράγγια, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο, αγγούρι. Γεμάτα φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Κ1, τα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά.

Μπλε & μωβ: Βατόμουρα, μύρτιλλα, λάχανο, μελιτζάνα, δαμάσκηνα, κρεμμύδι. Οι ανθοκυανίνες τους βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών.

Άσπρο & καφέ: Κουνουπίδι, σκόρδο, φασόλια, μανιτάρια, πατάτες, πράσα. Παρόλο που δεν είναι τόσο φωτεινά όσο τα άλλα χρώματα, δεν χάνουν σε θρεπτική αξία. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Περισσότερα χρώματα, περισσότερες γεύσεις, περισσότερα οφέλη για την υγεία!

Σούπερ superfoods

Η αλήθεια είναι ότι το να πείσεις ένα επιλεκτικό νήπιο να φάει μπρόκολο δεν είναι εύκολη υπόθεση – Είναι κι αυτή η μυρωδιά που δεν βοηθάει… Τι θα γινόταν όμως αν τα λαχανικά αποκτούσαν «μαγικές» ιδιότητες (σκεφτείτε κάτι σαν το σπανάκι του Ποπάι); Όλα τα παιδιά θα ήθελαν να τα δοκιμάσουν και το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες!

Στα πλαίσια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Appetite, ερευνητές του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι διερεύνησαν τεχνικές που δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τα παιδιά σε δύο ομάδες: Η μία άκουσε μια ιστορία στην οποία ο πρωταγωνιστής σώθηκε από ασθένεια με «μαγικά» λαχανικά και η άλλη άκουσε μια παρόμοια ιστορία αλλά χωρίς καμία αναφορά σε τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν για σνακ, φρούτα, λαχανικά, κέικ ή μπισκότα. Έως και το 80% των παιδιών που άκουσαν την ιστορία για τα «μαγικά» λαχανικά επέλεγαν φρούτα ή λαχανικά για έως και τρεις εβδομάδες μετά, ενώ τα παιδιά που άκουσαν την ιστορία χωρίς φαγητό δεν έκαναν καμία αλλαγή στις τυπικές τους διατροφικές συνήθειες.

«Με μία μόνη αφήγηση που διήρκησε 20 λεπτά πετύχαμε μια σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των παιδιών», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.