Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι πολύ ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 70 γρ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500 γρ. χυλοπιτάκι
- Ξηρό ανθότυρο, ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο:
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να «σπάσει».
Βήμα 2ο:
Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το σέλερι, τη δάφνη, το μπαχάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.
Βήμα 3ο:
Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε πρώτα την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, και μετά το ζεστό ζωμό ή το νερό.
Βήμα 4ο:
Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Βήμα 5ο:
Αφαιρούμε τη δάφνη και το μπαχάρι και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Βήμα 6ο:
Στο μεταξύ βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Βήμα 7ο:
Τις σουρώνουμε και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όπου τις ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, τις ανακατεύουμε με τον κιμά ή απλά τον σερβίρουμε από πάνω. Προσθέτουμε τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ