Κάθε ενεργή προσπάθεια να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητες του παιδιού σας είναι πολύτιμη και απαραίτητη, πόσο μάλλον όταν το παιδί διανύει την εφηβεία και βιώνει τόσες αλλαγές. Μια πρόσφατη μελέτη αναγνώρισε κάποιους βασικούς τρόπους που βοηθούν στην αποφυγή πιθανών επικίνδυνων συμπεριφορών από πλευράς του εφήβου μας.
Τι περιλαμβάνει λοιπόν μια αποτελεσματική γονική παρακολούθηση;
Ζητάμε πληροφορίες από τον έφηβο
Η καθημερινή επικοινωνία είναι σημαντική. Θα πρέπει να ρωτάμε το παιδί πού πήγε μετά το σχολείο, με ποιους φίλους περνάει το χρόνο του, πώς αισθάνεται για μια επικείμενη εξέταση κ.λπ.
Θέτουμε κανόνες
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί ένα εργαλείο που θα ήταν κρίμα να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Ο κανόνας λοιπόν της ενεργοποίησης της παρακολούθησης της τοποθεσίας στο κινητό του παιδιού ή έστω η αποστολή ενός μηνύματος από πλευράς του που να σας ενημερώνει πότε φεύγει από το σπίτι και πότε επιστρέφει, είναι ωφέλιμο να θεσπιστεί. Για την ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών, σκεφτείτε να ανακαλύψετε όλες τις δυνατότητες του γονικού ελέγχου online.
Παρακολουθούμε το παιδί μας
Μπορείτε να συγκεντρώσετε πολλές πληροφορίες απλώς παρακολουθώντας πώς αλληλεπιδρά ο/η έφηβός/ή σας με τους φίλους και τους συμμαθητές του.
Εφηβεία: Ζητάμε βοήθεια
Η γονική παρακολούθηση δεν χρειάζεται να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους γονείς. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων σημαντικών ενηλίκων στη ζωή του παιδιού σας, για παράδειγμα, συγγενών, προπονητών και δασκάλων για να το παρακολουθούν και να σας ενημερώνουν αν υπάρξει ανάγκη.
Όλες οι παραπάνω στρατηγικές ίσως ακούγονται αυτονόητες, αλλά δεν είναι πάντα και ο αντίκτυπός τους είναι μεγάλος καθώς η έρευνα δείχνει επανειλημμένως ότι η γονική παρακολούθηση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς προστατευτικούς παράγοντες για την επικίνδυνη συμπεριφορά.
Πώς μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των παιδιών στην εφηβεία η γονική παρακολούθηση;
Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychological Science , οι ειδικοί αναδεικνύουν τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους η γονική παρακολούθηση μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των εφήβων: 1. Διαχείριση συμπεριφοράς, 2. Έλεγχος πλαισίου και 3. Σχέση/υποστήριξη.
Διαχείριση συμπεριφοράς
Η παρακολούθηση βοηθά έναν γονιό να εντοπίζει πότε προκύπτει μια κακή συμπεριφορά ώστε να ανταποκριθεί αναλόγως.
Έλεγχος πλαισίου
Με την παρακολούθηση των επαφών του παιδιού σας, έχετε την ευκαιρία να περιορίσετε τη σύνδεση με άτομα που ενθαρρύνουν την αρνητική συμπεριφορά και να την ενισχύσετε με άτομα που ενθαρρύνουν τη θετική. Ομοίως, η online παρακολούθηση αυξάνει τη γνώση για το περιεχόμενο με το οποίο ασχολείται το παιδί στην εφηβεία στο διαδίκτυο και να μιλήσετε μαζί του, εξηγώντας του τα όρια.
Σχέση- Υποστήριξη
Τέλος, το να ρωτάτε το παιδί σας για τη ζωή του και να παρακολουθείτε το πού βρίσκεται, δείχνει ότι ενδιαφέρεστε. Έτσι, το παιδί είναι πιο πιθανό να λάβει υπόψη του τις απόψεις και τις προσδοκίες σας όταν βρεθεί μπροστά σε κινδύνους. Επιπλέον, όταν χτίζετε μια σχέση ενδιαφέροντος και εμπιστοσύνης με το παιδί, αυτό θα είναι πιο πρόθυμο να μοιραστεί μαζί σας πληροφορίες και να ζητήσει βοήθεια.
Χρειάζεται ωστόσο σεβασμός, διακριτικότητα και προσοχή!
Οι έφηβοι ενδέχεται να αντιδράσουν αρνητικά στην γονική παρακολούθηση, ειδικά όταν περιλαμβάνει συμπεριφορές που θεωρούνται περιττές, υπερβολικές ή επιθετικές ως προς την ιδιωτικότητά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρακολούθηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, κάνοντας τα παιδιά πιο απόμακρα και πιο μυστικοπαθή.
Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε να συγκεντρώνετε μόνο τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία της ευημερίας του παιδιού σας, να συζητάτε με το παιδί για το γιατί χρειάζεται ένας έλεγχος και να διασφαλίσετε ότι καλλιεργείτε καθημερινά μια σχέση αγάπης και κατανόησης με εκείνο.