Το μικρό παιδί σας σας ξυπνά ξαφνικά στις 3 τη νύχτα και μόλις που έχετε ξαναβυθιστεί στον ύπνο, χτυπά το ξυπνητήρι; Μάλλον λοιπόν δεν σας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως όταν τσεκάρετε την διάθεσή σας στην αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό είναι μέτρια… Και σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, δεν είστε η μόνη. Είναι επίσημο πως οι γυναίκες ξυπνούν νιώθοντας χειρότερα από τους άνδρες.
Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της αναφοράς «Sleep Around the World» για το 2025 βρήκε ότι οι γυναίκες ομολογούν μέση διάθεση το πρωί 57,21%, 3,64 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τους άνδρες (60,85%). Τα εν λόγω ποσοστά μπορεί να μην παρουσιάζουν δραματικές διαφορές, αλλά αν σκεφτούμε μια συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα που περιλαμβάνει πέραν της δουλειάς, φροντίδα του παιδιού, του σπιτιού, του εαυτού και γενικότερα ψυχική πίεση, η έστω και λίγο χαμηλότερη συναισθηματική ενέργεια, έχει σημασία.
Νέα έρευνα: Γιατί οι γυναίκες ξυπνούν τόσο κουρασμένες;
Τα δεδομένα από την έρευνα δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα και ξυπνούν αργότερα από τους άνδρες. Και όμως, νιώθουν χειρότερα. Γιατί;
Ο επιστήμονας ύπνου, Μάικλ Γκράντισαρ, προσφέρει κάποιες εξηγήσεις:
Νυχτερινές αφυπνίσεις- Η φροντίδα ως προτεραιότητα: «Οι γυναίκες τείνουν να αναφέρουν περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους άνδρες. Ένας λόγος γι’ αυτό, θα μπορούσε να είναι ότι η θερμοκρασία του σώματος των γυναικών μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του 28ήμερου εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Αλλά υπάρχουν και άλλοι μοναδικοί παράγοντες, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι συχνά οι κύριοι φροντιστές των παιδιών που ξυπνούν τη νύχτα, καθώς και το γεγονός πως έχουν μια μεγαλύτερη τάση για ανησυχία όταν είναι ξύπνιες στο κρεβάτι. Μπορούμε να μαντέψουμε ποια πλευρά του κρεβατιού θα πλησιάσει το παιδί όταν πάει στο δωμάτιο των γονιών του στη μέση της νύχτας. Με απλά λόγια, οι γυναίκες δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα γιατί η δουλειά της μητέρας δεν σταματά ποτέ…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκράντισαρ.
Από την εμμηνόρροια μέχρι τον τοκετό και την εμμηνόπαυση, ο ύπνος των γυναικών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος. «Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει τα περισσότερα συνήθως προβλήματα ύπνου, καθώς η εγκυμονούσα μητέρα αισθάνεται πιο άβολα», λέει ο Γκράντισαρ. «Και όταν το μωρό γεννηθεί, η ήδη ταλαιπωρημένη μαμά, περνά σε μία περίοδο περαιτέρω αϋπνίας», συνεχίζει ο ίδιος.
Ακόμα και αργότερα στη ζωή όμως, ο ύπνος συνεχίζει να διαταράσσεται.
Κατά την εμμηνόπαυση, όπως εξηγεί ο ειδικός, «μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στη θερμορύθμιση που επηρεάζουν τον ύπνο, καθώς και αύξηση του ροχαλητού».
Η μεγάλη εικόνα
Όταν αναρωτιόμαστε γιατί οι γυναίκες ξυπνούν με κακή διάθεση, τα δεδομένα οδηγούν σε μια σκληρή αλήθεια: δεν αφορά μόνο τις ώρες ύπνου, αλλά τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αυτές που σηκώνονται για το μωρό, ανησυχούν στο κρεβάτι και κουβαλούν το μεγαλύτερο ψυχικό βάρος και αυτό είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό.