Γκρίνια, ξεσπάσματα, φωνές – Όλα τα παιδιά περνάνε φάσεις που δοκιμάζουν τα όριά μας… Τι στάση πρέπει να κρατήσουμε εμείς ως γονείς όταν το παιδί μάς τεστάρει;

Ηρεμία

Όταν το παιδί εκρήγνυται, το ένστικτο του γονέα είναι να φωνάξει πίσω, να επιβληθεί. Όμως, η ηρεμία είναι το ισχυρότερο «όπλο» σου. Αντί να υψώσεις τη φωνή, πάρε μερικές βαθιές ανάσες, μέτρα μέχρι το δέκα και διατήρησε την ψυχραιμία σου. Έτσι δείχνεις στο παιδί ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω σου ακόμα κι όταν το ίδιο δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί είναι τόσο αντιδραστικά το πρωί;

Μόνο μέσα από την προσπάθειά μας να μάθουμε και να κατανοήσουμε σε βάθος τα άγχη και τις ανησυχίες του παιδιού μας, θα καταφέρουμε να το βοηθήσουμε.

Αν είναι διαρκώς αναστατωμένο, μέσα σε έναν κόσμο που το τρομάζει, τότε θα πρέπει να αποτελέσουμε εμείς το ασφαλές καταφύγιό του, να έχουμε ενσυναίσθηση απέναντι στα προβλήματά του και στα δυσάρεστα συναισθήματα που ενδεχομένως έχει.

Σταθερότητα

Τα παιδιά χρειάζονται όρια — όχι σκληρά, αλλά ξεκάθαρα και σταθερά.

Θέτοντας όρια στο παιδί ως γονείς ή δάσκαλοι, σαφώς όχι με τρόπο τιμωρητικό, το μαθαίνουμε να αποκτά κάποιες προβλέψιμες συμπεριφορές και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες καταστάσεις που δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Το «όχι» πρέπει να είναι «όχι». Αν σήμερα απαγορεύεις κάτι και αύριο το επιτρέπεις επειδή κουράστηκες να μαλώνετε, μπερδεύεις το παιδί και δεν την επόμενη φορά δεν πρόκειται να σε ακούσει.

Θα χρειαστεί μία κοινή γραμμή που θα ακολουθήσουν όλα τα μέλη τις οικογένειας (για παράδειγμα η μαμά και ο μπαμπάς να  αντιμετωπίζουν με το ίδιο τρόπο τη συμπεριφορά του παιδιού).

Σταθερότητα δεν σημαίνει αυστηρότητα, σημαίνει συνέπεια και ασφάλεια.

Σεβασμός προς το παιδί

Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με τον τρόπο που καθοδηγούμε τα παιδιά μας.

Δεν χρειάζεται να είμαστε χειριστικοί ή ελεγκτικοί, να αποφασίζουμε τα πάντα για εκείνα ή να τους «κόβουμε τα φτερά».

Αντίθετα, μπορούμε να τους δείξουμε σεβασμό, να τα ενθαρρύνουμε να πάρουν μικρές αποφάσεις και να μάθουν από τα λάθη τους. Έτσι χτίζουν αυτονομία και αυτοεκτίμηση.

Καμιά φορά είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να εκφράσει αυτά που νιώθει αληθινά, με αποτέλεσμα να καταπιέζει τα συναισθήματά του ή να τα διοχετεύει σε κακές συμπεριφορές. Καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να έχουμε τη διάθεση να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που φοβίζει το παιδί μας και πώς θα το βοηθήσουμε να είναι λειτουργικό.

Αποφεύγουμε να είμαστε επικριτικοί και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει το παιδί να είναι ο εαυτός του.