Οι γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας, γνωρίζουν ότι αυτά είναι τα χρόνια όπου η φαντασία των παιδιών καλπάζει ασταμάτητα, η εξερεύνηση δεν σταματά και το παιχνίδι είναι όλη τους η ζωή. Αυτή η μοναδική περίοδος, που συχνά αποκαλείται «μαγικά χρόνια», χαρακτηρίζεται από την ικανότητα των παιδιών να δημιουργούν κόσμους και ιστορίες όπου τα πάντα είναι δυνατά.
Διαβάστε επίσης: Παιδί ή αλλιώς ένας μικρός φιλόσοφος: Τι κάνουμε στο πέμπτο «γιατί» της ημέρας, πριν καν πιούμε καφέ;
Πώς βλέπουν τον κόσμο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;
Υπάρχουν πολλές έννοιες και πράγματα που τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν για τον κόσμο γύρω τους, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την φαντασία τους. Για να «συμπληρώνουν τα κενά» συχνά δημιουργούν τις δικές τους μαγικές εξηγήσεις για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια φυσική και απαραίτητη διαδικασία μάθησης όπου τα παιδιά:
- Συνδυάζουν την εμπειρία με φανταστικά σενάρια.
- Παίζουν ρόλους (π.χ. υπερήρωες, πριγκίπισσες, δεινοσαύρους, ζώα, γονείς) ως μέσο έκφρασης και επίλυσης προβλημάτων και ερωτήσεων.
- Αντιμετωπίζουν συναισθηματικές προκλήσεις μέσα από το προσποιητό παιχνίδι, όπως τον θυμό, το θάρρος κλπ.

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την φαντασία τους;
Η φανταστική σκέψη ξεκινά από το μυαλό του παιδιού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς δεν μπορούν να συμμετέχουν. Ειδικά στις διακοπές του Πάσχα, όπου θα έχουμε περισσότερο χρόνο για παιχνίδι μαζί τους μπορούμε να ενθαρύνουμε με πολλούς τρόπους την φαντασία τους.
Ως γονείς:
- Ακολουθούμε το παιχνίδι: Όταν τα μικρά πηδούν και λένε ότι πετούν, μη τους πείτε ότι απλώς πηδάνε. Αντίθετα, ενισχύστε τη φαντασία: «Ουάου, πετάς τόσο ψηλά! Τι βλέπεις από εκεί πάνω;» Ή ακόμα καλύτερα, πετάξτε μαζί τους.
- Επιλέγουμε παραδοσιακά παιχνίδια: Τουβλάκια, κούκλες και διάφορες κατασκευές είναι παιχνίδια που απαιτούν δημιουργικότητα και συνεπώς ενισχύουν τη φαντασία.
- Περιορίζουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Προσπαθήστε να αποφύγετε τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες. Η δημιουργικότητα καταπιέζεται όταν το παιχνίδι κατευθύνει το παιδί και όχι το αντίστροφο.
- Τους διαβάζουμε: Και κατά την ανάγνωση, κάντε ερωτήσεις που ανοίγουν το μυαλό: «Αν ήσουν η μέλισσα, τι θα έτρωγες;» ή «Τι νομίζεις ότι θα γίνει μετά;» Αυτό όχι μόνο ενισχύει τη φαντασία, αλλά καλλιεργεί και τις γλωσσικές δεξιότητες και την αγάπη για τα βιβλία.
- Τα αφήνουμε να έχουν ελεύθερο χρόνο: Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά έχουν καθημερινά ελεύθερο χρόνο για να παίξουν μόνα τους. Πέρα από το ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα, τα διδάσκει να χρησιμοποιούν τους δικούς τους πόρους για να διασκεδάσουν.
- Περιορίζουμε τον χρόνο στις οθόνες: Όταν τα παιδιά βλέπουν μια ταινία ή ακόμα και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βιώνουν τον φανταστικό κόσμο κάποιου άλλου αντί να χρησιμοποιούν τη δική τους φαντασία. Είναι σημαντικό επομένως να μην περνάνε πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες.
Και όταν τελειώνουν τα «μαγικά χρόνια»…
Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν τα έξι τους χρόνια, αρχίζουν να διαχωρίζουν τη φαντασία από την πραγματικότητα. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσει νέες συνδέσεις που τους επιτρέπουν πιο σύνθετη και λογική σκέψη. Τότε οι «μαγικές» εξηγήσεις δεν αρκούν και αρχίζουν τα άπειρα «γιατί», αλλά τα παιδιά συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ιστορίες, απλώς τώρα τις αναγνωρίζουν ως φανταστικές.