Μπορεί να διανύουμε περίοδο νηστείας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώμε και γλυκά. Για αυτό ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε μια γλυκιά συνταγή, αγαπημένη, ότι πρέπει για τσίμπημα το πρωί και μάλιστα, μας έδωσε και την νηστίσιμη εκδοχή της.

Ο γνωστός σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» μαζί με τη Φαίη Σκορδά και έφτιαξε μια συνταγή που σε πολλούς από εμάς θα μας θυμίσει κάτι από τα παιδικά μας χρόνια: κέικ με αλεύρι βρόμης και αποξηραμένα φρούτα. Πολύ εύκολη, πολύ γευστική και, γιατί όχι, να μην πάρει μια θέση στο πασχαλινό τραπέζι που έρχεται.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έδωσε και το κόλπο για να κάνουμε τη συνταγή νηστίσιμη: αφαιρούμε το αυγό, το λάδι και το γάλα – και αντικαθιστούμε το γάλα με νερό.

Τα υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 200 γρ. μέλι
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. γάλα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθιά
  • 100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
  • 100 γρ. μπανάνα αποξηραμένη
  • 1 πρέζα αλάτι

Το μυστικό

Σε αυτή τη συνταγή, όλη η διαδικασία γίνεται στο χέρι, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου μίξερ.

Η διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι βρόμης και μετά προσθέτουμε τα στερεά υλικά: τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Την ίδια ώρα ρίχνουμε και τα φρούτα μας: τις σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τη μπανάνα.

Στη συνέχεια και ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο και το μέλι.

Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε μια φόρμα για κέικ.

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.

Αν το θέλουμε νηστίσιμο, βγάζουμε το αυγό, το λάδι και το γάλα – και αντικαθιστούμε το γάλα με νερό.